Članak

KATICA I HABIBIJA

Dogovorena zajednička vježba specijalnih jedinica MUP-ova KS i USK

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica boravio je u radnoj posjeti MUP-u USK, gdje ga je dočekao ministar Adnan Habibija sa saradnicima i predstavnicima Uprave policije.

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica boravio je u radnoj posjeti MUP-u USK, gdje ga je dočekao ministar Adnan Habibija sa saradnicima i predstavnicima Uprave policije.

Među brojnim temama o kojima je razgovarano, posebno mjesto imala je aktuelna sigurnosna situacija u ova dva kantona.

Katica je iskoristio priliku da izrazi suosjećanje i uputi riječi podrške ministru Habibiji, ali i porodicama ubijenih i svim građanima Sanskog Mosta zbog nedavne tragedije u kojoj su stradali uposlenici Gimnazije.

Poručio je da MUP KS stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći i saradnju u ovom i drugim sigurnosnim izazovima i prijetnjama.

Prema riječima ministra Katice, MUP KS i MUP USK kantona trenutno su se našli pred jednim zajedničkim izazovom za koji se nada da će ga uspješno prevazići u interesu svih građana.

- Razmijenili smo iskustva po pitanju nabavke testera na droge koje želimo primjenjivati u radu policije i tako povećati sigurnost naših građana.

MUP USK je završio postupak nabavke i dobili smo značajna saznanja po tom pitanju, a sada ćemo zajedno raditi na donošenju podzakonskog akta, instrukcije ili pravilnika u ovoj oblasti kojim ćemo definisati način njihove primjene.

MUP KS primijenit će istu ili sličnu metodologiju nabavke i primjene testera i siguran sam da će to biti dobro rješenje - kaže Katica.

Ministri su razmijenili mišljenja i po pitanju migrantske situacije na području Bosne i Hercegovine.

- Značajno je što smo razmijenili mišljenja i zauzeli isti stav po pitanju krivičnih djela krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta krivičnih djela vezanih za ovu oblast gdje su počinioci uglavnom migranti.

Kanton Sarajevo i Unsko-sanski kanton najviše su pogođeni ovim problemima. Zajedno ćemo tražiti od Tužilaštva BiH da pokrene aktivnosti na tužilačkom i operativnom nivou kako bi se ovoj pojavi konačno stalo ukraj - poručio je Habibija.

U dijelu sastanka na kojem je razgovarano o konkretnoj saradnji policije ova dva kantona, konsultovan je i direktor Uprave policije MUP-a USK Amel Kozlica, a konferencijskim pozivom uključen je i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Fatmir Hajdarević.

S ciljem razmjene znanja, iskustava i djelovanja policijskih snaga dogovoreno je održavanje zajedničke vježbe specijalnih jedinica uprava policije MUP-a KS i MUP-a USK u terminu koji će naknadno biti utvrđen.

Zajednička vježba sa svim raspoloživim specijalnim jedinicama i materijalno-tehničkim sredstvima, pod nadzorom komesara Hajdarevića i direktora uprave Kozlice, bit će održana na području USK.

#AdmirKatica #adnanhabibija #MUPKS #MUPUSK #Vježba #BIH