Članak

IZBORI 29. SEPTEMBRA

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je danas prijevremene izbore u Podgorici

(Patria) - U skladu sa zakonskim obavezama i utvrđenim rokovima, raspisao sam izbore za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica. Izbori će se održati 29. septembra 2024. godine. Prilikom određivanja datuma
izbora, pored zakonskih rokova, u vidu sam imao razloge racionalnosti i činjenicu da će istog dana biti održani izbori sa odbornike u Skupštini opštine Kotor. Svim učesnicima predstojećeg izbornog procesa želim uspješnu i fer kampanju, a građankama i građanima Podgorice da dobiju vlast koja će osigurati dinamičan razvoj Glavnog grada“, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Podsjećamo, odbornici podgoričkog parlamenta na sjednici održanoj 24. jula, glasovima opozicije i dijela vlasti, skratili su mandat skupštini, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Inicijativu za skraćenje mandata gradskom parlamentu nedavno su podnijeli odbornici opozicije.

Doskorašnji ministar pravde i bivši funkcioner pokreta Evropa sad Andrej Milović, za ponedjeljak je zakazao pres konferenciju, na kojoj će, prema pisanju pojedinih medija, predstaviti građansku listu, sa kojom će, kao njen nosilac nastupiti na podgoričkim izborima.

Informaciju da bi Milović učešćem na izborima mogao ući u trku za gradonačelnika Podgorice, jutros su objavile podgoričke Vijesti, a zatim i Pobjeda. Nakon što je Jakov Milatović zbog predsjedničke kandidature odustao od pozicije gradonačelnika Podgorice, Milović se spominjao kao jedan od ozbiljnijih kandidata PES-a za tu funkciju.

Šef odborničkog kluba Nove srpske demokratije Mitar Šušić kazao je radiju Crne Gore da bi ta partija na lokalnim izborima mogla nastupiti u okviru koalicije Za budućnost Podgorice. U građanskom pokretu URA još nijesu odlučili da li će nastupiti samostalno, ili u koaliciji, ali su saopštili da će za nosioca liste
predložiti Luku Rakčevića, zamjenika aktuelne gradonačelnice Olivere Injac.

Rakčević je bio na čelu liste GP URA i na prethodnim izborima, održanim krajem oktobra 2022. godine.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić prije nekoliko dana ustvrdio je kako pokret Evropa sad, u strahu od predstojećih izbora vodi pregovore o zajedničkom nastupu svih konstituenata Vlade. Iz PES-a kažu da će o nastupu na izborima odlučivati kada se predsjednik stranke i crnogorski premijer Milojko Spajić vrati iz Pariza, gdje prisustvuje ljetnjim Olimpijskim igrama.

Konstituenti novoformiranog Evropskog saveza koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, saopštili su kako su uvjereni da će njihov savez biti okosnica buduće podgoričke vlasti.

(Nevena Kovačević)

#AndrejMilović #EvropskiSavez #Izbori #JakovMilatović #LukaRakčević #MilojkoSpajić #MilošNikolić #MitarŠušić #NevenaKovačević #Podgorica #Region