Članak

VRIJEME JE ZA OSTAVKE

Sarajevo između smeća i nestanaka vode, direktorske plaće veće od ministarskih ali odgovornost ne prihvataju

Foto: Vijesti.ba

Piše: Amra Vrabac

Resor komunalne privrede u Kantonu Sarajevo godinama zadaje glavobolju kantonalnim vlastima, a čini se da se problemi iz godine u godinu samo gomilaju.

Stalni kvarovi na vodovodnoj mreži, nedovoljan broj ekipa na terenu, neredovan odvoz otpada, prljave i zapuštene ulice, nepokošena trava i neuređene zelene površine sve je to slika Sarajeva ovih dana koja dočekuje građane Sarajeva svako jutro, a i brojne turiste koji borave u glavnom gradu BiH.

Društvene mreže pune su kritika na račun kantonalne vlasti i poziva da se grad konačno očisti i uredi kako dolikuje jednoj prijestolnici.

No, evidentno je da javna komunalna preduzeća imaju probleme i sa radnom snagom, i sa finansijama ali i sa neadekvatnim menadžmentom. Nekada su se radnici otimali za poslove u javnim preduzećima, a sada se čak poništavaju konkursi jer se niko i ne prijavi.

Na čelu KJKP Rad je Nijaz Salamović (NIP). Njegova mjesečna plaća prema registru imenovanih lica iznosi više 3.798 KM, a ukupna primanja prelaze 4.000 KM.

Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Rusmir Salić (NIP) koji svaku priliku koristi da istakne kako VIK nema novca, te da uskoro neće biti likvidni čime se plaće radnika doći u pitanje, ima mjesečnu plaću 3.302, a ukupna primanja veća su mu od 3.500 KM.

Obje ove plaće znatno su veće nego recimo plaće ministara u Vladi KS.

Bez obzira na kritike koje Salić dobija i od resornog ministra komunalne privrede Bojana Bošnjaka (Naša stranka) nakon što je bez konsultacija sa upravljačkim strukturama ukinuo naplatna mjesta u centrima za plaćanje komunalnih usluga te je plaćanje računa omogućeno uz plaćanje provizije u poslovnicama BH Pošte, on nije imao nikakvu sankciju niti je bilo ko postavio pitanje njegove smjene osim pojedinih zastupnika na društvenim mrežama koji su u istoj toj Skupštini KS glasali za Salićev izvještaj o radu.

Posljednjih dana u nekoliko naselja u Sarajevu su prijavljeni nestanci vode koje VIK nije najavio, a naselje Gorica je nekoliko dana bilo bez pitke vode zbog neplaćenih računa. Tek danas je nakon pritiska Općine Centar, a vjerovatno i određenih političkih struktura zbog predstojećih lokalnih izbora, uspostavljeno redovno vodosnabdijevanje.

Vlada KS na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku kojom se VIK-u naređuje da do 1. septembra ponovo uspostavi naplatna mjesta u centrima za komunalne usluge. Salić je u više navrata govorio i o poskupljenju vode, a to je traženo i na sjednici Vlade KS koja je imenovana u martu 2023. godine što je tadašnji ministar Almir Bečarević odbio potpisati.

Mediji su jučer objavili fotografije iz uže jezgre grada Sarajeva gdje boravi veliki broj turista. Postavljene kante za otpad su bile pune, a smeće razbacano.

Iz KJKP Rad objavili su da je sinoć izvršeno pranje ulica, ali je očito da aktivnosti na odvozu otpada treba pojačati u vrijeme turističke sezone. Sarajevo se sprema za 30. jubilarni Sarajevo Film Festival i najmanje što gostima i turistima možemo ponuditi je čist i uredan grad, a ne da udišu smrad rasutog otpada.

Treba istaći da postoje i neodgovorni pojedinci koji otežavaju rad uposlenicima KJKP Rad blokadom pristupa kontejnerima nepropisno parkiranim automobilima, ili bacanjem kabastog otpada uz kontejnere, na zelene površine gdje se stvaraju mini deponije.

Kada je riječ o zelenim površinama, parkovima i dječijim parkovima i na račun KJKP Park su upućene kritike jer se ne kosi trava redovno ili se neki dijelovi kose više puta, a neki zaobilaze.

Posljednjih dana ponovo se aktueliziralo pitanje uslova boravka životinja u Pionirskoj dolini. Iako su iz KJKP Parka ranije već odgovorili na kritike tvrdeći da su životinje već i stare, ali da se vodi računa o njihovoj ishrani i ambijentu, i dalje taj zoološki vrt izgleda kao zapušten prostor.

Osnovna plaća direktora KJKP Park Adisa Bešlića iznosi 3.545 KM.

Jedan od svijetlih primjera odgovornosti direktora javnih preduzeća i institucija je Amar Dovadžija. On je bio direktor JU Studentski centar. S obzirom da nije bio zadovoljan odnosom Vlade KS prema potrebama studentskih domova ali i nagomilanih dugova koji opterećuju ovu javnu ustanovu, on je podnio ostavku koja je i prihvaćena.

Možda bi njegov primjer trebali slijediti i neki drugi direktori jer će se uskoro morati postaviti pitanje njihove odgovornosti kada grad bude zatrpan smećem i nevidljiv od trave ili ostanemo bez vode.

#BiH #izdvojeno #kvarovi #smeće #voda