Članak

PRIRODNI DRAGULJ

Pećina Vjetrenica upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a

(Patria) - Pećina Vjetrenica od danas se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine, izglasano je na 46. Sjednici UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu u New Delhiju.

Vjetrenica se nalazila na listi 27 nominovanih lokacija i stavljena je na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine.

Pećina Vjetrenica prirodni je dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine, u nju je bilo moguće ući do 1991., a nakon toga je bila zatvorena više od 18 godina.

Nalazi se u Općini Ravno, na zapadnom kraju Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine. Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH. Obiluje vodom, ima 4 vodena toka i više desetaka manjih periodičnih tokova s mnogim podzemnim jezerima: 180 m dugo je Veliko jezero, zatim Duboko jezero s najvećom dubinom od 4 m, Malo jezero i drugi. Prvi put se spominje polovinom prvog stoljeća u djelu “Povijest prirode”.

U Vjetrenici živi bogati špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu (locus typicus). U fauni Vjetrenice veliki je broj uskih endema tzv. stanoendema.

Ovom odlukom, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.

Upisom Vjetrenice na popis svjetske baštine UNESCO-a okončan je dugogodišnji opsežni proces, na kojem su radili stručni timovi i eksperti u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Povodom upisa Vjetrenice na Popis svjetske baštine UNESCO-a, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak uputila je čestitku i zahvalila se svima koji svojim radom doprinose zaštiti i očuvanju Vjetrenice i svima koji su dali ogroman doprinos Odboru za svjetsku baštinu da prepozna jedinstvenu vrijednost Vjetrenice i kao takvu je zaštiti na svjetskoj razini.

„S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavam vas da je Vjetrenica, naše nacionalno blago, uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Ovo je povijesni trenutak za našu zemlju i priznanje izuzetne vrijednosti i jedinstvenosti naše prirodne baštine. Uvrštenje Vjetrenice na ovaj prestižni popis potvrđuje njezin izuzetan značaj, ne samo za nas, već i za cijeli svijet.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, bogata speleološkim, arheološkim i biološkim značajem. Njezini jedinstveni podzemni ekosustavi, nevjerojatne geološke formacije i bogatstvo endemskih vrsta čine je neprocjenjivim prirodnim staništem i inspiracijom za mnoge znanstvenike i istraživače. Ovo priznanje donosi sa sobom i odgovornost. Naša obveza je da nastavimo raditi na očuvanju i zaštiti Vjetrenice, te da osiguramo održivi razvoj i promociju ovog jedinstvenog prirodnog spomenika. Vjetrenica će sada, kao dio svjetske baštine, imati još veću međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, što će pridonijeti razvoju turizma i lokalne zajednice. Želim zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom uspjehu – stručnjacima, istraživačima, volonterima, te svima koji su promovirali važnost zaštite naše prirodne baštine. Ova nagrada je rezultat našeg truda, predanosti i ljubavi prema Vjetrenici i našoj zemlji. Uime MCP, obećavam da ćemo nastaviti s naporima da zaštitimo i promoviramo našu kulturnu i prirodnu baštinu, jer očuvanje naših bogatstava znači osiguranje
bolje budućnosti za sve nas“, izjavila je Bošnjak.

Zaštita špilje Vjetrenica ima dugu povijest koja seže od 1952. godine kada je prvi put proglašena spomenikom prirode. O Vjetrenici brine Javno poduzeće Vjetrenica Ravno koje je osnovano od strane Općine Ravno 2005. godine.

Podsjećamo, nominacija špilje Vjetrenica predana je UNESCO-u u ožujku 2023, a na Tentativnoj listi UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu je od 2004. Terenska evaluacija Vjetrenice, od strane Savjetodavnog tijela za Odbor svjetske baštine Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) završena je u avgustu prošle godine.

#pećinaVjetrenica #UNESCO #BiH