Članak

IZBORI U NOVEMBRU

Michelle i Barack Obama podržali Kamalu Harris za predsjednicu SAD

(Patria) - Bivši američki predsjednik Barack Obama podržao je Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju za predsjednicu SAD-a, što znači da je trenutna potpredsjednica sada dobila podršku svih stranačkih politički aktivnih osoba visokog profila za svoju kandidaturu za Bijelu kuću.

Nakon što je Harris dobila podršku Billa i Hillary Clinton, Nancy Pelosi, niza državnih guvernera i najviših demokrata u Kongresu ali i samog Bidena nakon što se povukao iz utrke Obama je dodao svoj glas što predstavlja veliki poticaj za potpredsjednicu i njenu kampanju.

I Michelle Obama, koja se spominjala kao moguća kandidatkinja, u telefonskom razgovoru s Harris koji je njezina kampanja u petak snimila i objavila čuje se podrška.

Michelle Obama je Harris poručila da je ponosna na nju, i da se radi o historijskim koracima.

“Nazvali smo da kažemo da Michelle i ja ne možemo biti ponosniji što te podržavamo i činimo sve što možemo da prođemo kroz ove izbore i uđemo u Ovalni ured”, kazao je bivši predsjednik.

Uz smiješak, stojeći blizu vozila, Harris je odgovorila kako joj podrška znači mnogo.

“Ali najviše od svega, samo vam želim reći da riječi koje ste izgovorili i prijateljstvo koje ste pružali svih svih ovih godina znače više nego što mogu izraziti. Pa hvala vam oboje!”, dodala je Harris.

Obama je bio prvi afroamerički predsjednik i podržava kandidatkinju koja će, ako pobijedi Donalda Trumpa u novembru, postati prva žena, afroamerikanka i prva osoba južnoazijskog porijekla koja će služiti kao predsjednica.

Harris je smanjila razliku s Trumpom u anketama javnog mnijenja, na 48% prema 47% prema anketi New York Timesa/Siena Collegea. Trump je u ovoj anketi nakon debate vodio pred Bidenom za šest postotnih bodova.

#BarackObama #KamalaHarris #MichelleObama #predsjedničkiizbori #SAD #Svijet