Članak

SAD

Harris pritišće Netanyahua zbog humanitarne situacije u Gazi: 'Neću šutjeti'

(Patria) - Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris oštro je vršila pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o humanitarnoj situaciji u Gazi u „iskrenim“ razgovorima koji su praćeni znakovima kako bi ona mogla promijeniti američku politiku prema Izraelu ako postane predsjednica.

„Izrael ima pravo da se brani. I kako to čini važno je“, rekla je Harris novinarima nakon sastanka.

Rekla je da je izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost zbog razmjera ljudske patnje u Gazi.

„Jasno sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost zbog teške humanitarne situacije tamo“, rekla je.

„Neću šutjeti.“

Njene primjedbe, koje su bile oštre i ozbiljne u tonu, odražavale su ono što bi moglo biti pomak u odnosu na predsjednika Joea Bidena u njenom ophođenju s Netanyahuom, javlja Reuters. Nekoliko sati ranije, Biden je tražio prekid vatre u devetomjesečnom ratu u Gazi u svojim prvim razgovorima licem u lice s Netanyahuom otkako je predsjednik otputovao u Izrael nekoliko dana nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i obećao američku podršku.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da ostaju praznine između Izraela i militanata Hamasa koji vode palestinsku enklavu u nastojanju za prekidom vatre, ali „sada smo bliži nego što smo bili prije“.

„Obje strane moraju praviti kompromise“, rekao je Kirby.

Posjeta se poklapa sa promjenom u američkoj politici. U nedjelju se Biden (81) povukao iz predsjedničke utrke pod pritiskom demokrata i podržao Harris za predsjedničku nominaciju. „Imamo mnogo toga da razgovaramo“, rekao je Biden kada je poželio dobrodošlicu Netanyahuu u Ovalni kabinet.

„Želim da vam zahvalim za pedeset godina javne službe i pedeset godina podrške državi Izrael“, rekao je Netanyahu Bidenu.

Bijela kuća je ograđena dodatnom ogradom radi zaštite od demonstranata.
Biden i Netanyahu ranije su se sastali zajedno sa porodicama američkih talaca koje drži Hamas. Predstavnici porodica rekli su novinarima nakon sastanka da se nadaju sporazumu o prekidu vatre koji će taoce vratiti kućama.

#AmeričkaPolitika #BenjaminNetanyahu #BijelaKuća #Gaza #Hamas #HumanitarnaSituacija #Izrael #JoeBiden #KamalaHarris #PrekidVatre #Svijet