Članak

NIP, ZNG, SDP

NEKI UPISALI, NEKI NISU Ministri u Vladi KS angažirali i stranačke kolege po ugovoru o djelu

(Patria) - Ured za borbu protiv korupcije KS objavio je Registar ugovora o djelu. Ured nije zadužen da popunjava registar, već su to dužne same institucije da rade.

Pregledali smo registar i utvrdili da ugovore o djelu nisu upisala sva ministarstva u Vladi KS iako su imali takve angažmane.

Neka ministarstva imala su više ugovora o djelu, neka manje, dok su neka ministarstva za isti opis poslova angažirale različite osobe koje su i različito plaćene.

Takav slučaj je u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS kojim rukovodi ministar Admir Katica. Prema registru za poslove "upravljanje sadržajima profila MUP KS na društvenim mrežama i web stranici" bile su angažirane dvije osobe. Prvo je za te poslove ugovor o djelu na dva mjeseca potpisao Enes Pašić sa mjesečnom naknadno od 1.300 KM. A za iste poslove je angažiran i Almir Čaušević. On je ugovor potpisao od 18. marta do 18. maja, a zatim ponovo od 18. maja do 20. jula. Mjesečna naknada iznosila je 940 KM. Prema registru Pašić je bio angažiran i u periodu 15. aprila-15. juni, te od 17. juna do 17. avgusta po mjesečnoj naknadi od 1.300 KM. Iako MUP KS ima kanale na društvenim mrežama, nejasno je kako su dvije osobe angažirane u isto vrijeme za iste poslove, a različita novčana naknada.

Almir Čaušević bio je anagžiran i na poslovima realizacije proširenja mrežne infrastrukture u MUP-u KS u periodu januar-mart za mjesečnu naknadu od 940 KM.

Inače, Enes Pašić je član Naroda i pravde Novo Sarajevo a na prošlim lokalnim izborima bio je kandidat za vijećnika ali nije osvojio mandat.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku na čijem je čelu Enda Pavić Pečenković (SDP) nema upisanih ugovora o djelu.

Ministarstvo privrede KS kojim rukovodi Zlatko Mijatovića (NIP) angažiralo je Ilhanu Ahmedspahić za poslove marketinških aktivnosti u periodu od januara do jula za mjesečnu naknadu od 1300 KM.

Najviše ugovora o djelu imalo je Ministarstvo odgoja i obrazovanja na čijem je čelu Naida Hota-Muminović (NIP). Ona je angažirala više osoba za različite projekte koje ima Ministarstvo.

I Ministarstvo kulture i sporta na čijem je čelu Kenan Magoda (SDP), kao i Ministarstvo saobraćaja Adnana Štete mali su više sklopljenih ugovora o djelu za različite poslove. Magoda je za određene projekte angažirao stranačkog kolegu Enida Tahirovića koji je bio na listi za Skupštinu KS na Općim izborima 2022. godine.

Ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade Adna Mesihović nije upisala ugovore koje je sklopila, iako je samo pet dana nakon preuzimanja dužnosti sklopila ugovor s Arijanom Turković koja je bila kandidat pokreta Za nove generacije na prošlim općim izborima. Turković je u 2023. godini bila angažirana od 20.11. do 20.12.2023. za naknadu od 1200 KM. Prema informacijama Patrije ona i dalje obavlja poslove za ovo ministarstvo.

Ministarstvo finansija na čijem je čelu Afan Kalamujić iz Za nove generacije ima sklopljena dva ugovora o djelu ali za više mjeseci.

Ministarstvo za boračka pitanja KS također nema upisanih ugovora o djelu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak sklopio je ugovore o djelu sa četiri osobe počevši od decembra 2023. godine.

Ministarstvo pravde i uprave koje vodi Darja Softić-Kadenić ima upisan jedan ugovor o djelu.

Ministarstvo zdravstva KS na čijem je čelu Enis Hasanović imao je dva ugovora o djelu, od kojih je jedna anagžirana po ugovoru o djelu dobila posao zastalno na raspisanom konkursu.

U registru su navedeni i ugovori o djelu koje se sklopio Kabinet premijera KS Nihada Uka.

Ugovori su sklopljeni sa četiri osobe, a sa Damirom Šehanovićem je dogovoreno pružanje konsultantskih usluga iz oblasti komunikacionih strategija za potrebe premijera i Kabineta premijera.

Inače, Šehanović je jedan od članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije čije se potvrđivanje čeka u Domu naroda PS BiH.

#NIP #SDP #ugovoriodjelu #VladaKS #Zanovegeneracije #BiH