Članak

POMOGAO OBNOVU TREBEVIĆKE ŽIČARE

Naučnik, filantrop i donator Edmond Offermann sa suprugom stiže u Sarajevo: Bit će im dodijeljene doživotne karte za žičaru

Foto: Klix

(Patria) - Nizozemski naučnik, filantrop i najveći donator za obnovu Trebevićke žičare dr. Edmond Offermann i njegova supruga Maja Amra-Serdarević naredne sedmice dolaze u posjetu Sarajevu te će u okviru svoje posjete biti gosti u JP Sarajevo.

Za supružnike Offermann planirano je uručenje doživotnih kartica za korištenje Trebevićke žičare. Posjeta je planirana u utorak 23.07.2024.god.u 10.00 u Gradskoj Vijećnici Sarajevo.

Dr. Edmond Offermann inicirao je ponovnu izgradnju Trebevićke žičare i bio glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare. Tada je donirao 7 miliona KM za revitalizaciju ovog simbola Sarajeva. Pored izgradnje žičare utjecao je i na razvoj obrazovanja u našoj zemlji te su posebno značajne njegove donacije za razvoj fizike na Univerzitetu Sarajevo (UNSA). Obnovljena Trebevićka žičara otvorena je 6. aprila 2018. godine.

Za svoju velikodušnost dr. Edmond Offermann je nagrađen priznanjem Počasni građanin Grada Sarajeva, ali je tada istakao: “Za mene su najveće nagrade prijatelji koje sam ovdje upoznao i uspomene koje u Sarajevu stvaram sa svojom porodicom”

Upravo ove njegove riječi uklesane su na tabli koja se nalazi na stanici Trebevićke žičare.

Univerzitet u Sarajevu u decembru 2022. godine dodijelio je doktoru Offermanu Počasni doktorat UNSA.

Offermann je doktor fizičkih nauka u oblasti eksperimentalne nuklearne fizike.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj tada je kazao da je dr. Offerman dao strateški doprinos razvoju nauke, promociji i internacionalizaciji Univerziteta u Sarajevu, te svojom podrškom ohrabruje Univerzitet u Sarajevu novom promišljanju pristupa naučnoistraživačkom djelovanju.

Offerman je donirao višemilionska sredstva za potpuno renoviranje svih prostorija, nabavku kapitalne istraživačke opreme i modernizaciju cjelokupne nastavne infrastrukture na Odsjeku za fiziku Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta, te je inicijator i glavni finansijer projekta uspostave Sarajevskog akceleratora jona pri Univerzitetu u Sarajevu.

Offermann finansijski pomaže usavršavanje uposlenika i studenata Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta na CERN-u i drugim renomiranim naučno-istraživačkim centrima te je jedan od inicijatora potpisivanja Sporazuma o saradnji između CERN-a i Univerziteta u Sarajevu, koji je potpisan 2020. godine.

Offerman je istakao da je, gledajući listu prethodno imenovanih za ovu počasnu titulu, počašćen i zahvalan na ovoj nagradi.

“Želim da odam počast svim naučnicima koji su napravili odluku da ostanu u Bosni i Hercegovini uprkos mnogim i veoma izazovnim situacijama. Vi ste oni koji će gurnuti ovu zemlju naprijed, nadati se, uz političare koji bi moguće prepreke mogli olakšati. Citiraću dr. Faucija sa njegovoj nedavnog NY Times govora: izvanredne stvari se dese kada nauka i politika rade ruku pod ruku″, poručio je dr. Offermann prilikom dodjele počasnog doktorata.

#EdmondOffermann #počasnidoktorat #Sarajevo #žičara #BiH