Članak

DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken ukazao na obećanja podrške Kijevu od strane drugih država u slučaju da SAD odustanu pod vodstvom Trumpa

(Patria) - Ukrajina je na putu da vojno „stane na svoje noge“, rekao je u petak državni sekretar Antony Blinken, napominjući da se više od dvadeset drugih zemalja obavezalo da će zadržati svoju vojnu i finansijsku pomoć zemlji čak i ako SAD povuku svoju podršku pod drugim predsjednikom.

Blinken se po prvi put direktno osvrnuo na mogućnost da bi bivši predsjednik Donald Trump mogao pobijediti na izborima u novembru i odustati od obaveza prema Ukrajini. Sjedinjene Američke Države, pod predsjednikom Joeom Bidenom, bile su najvažniji pobornik Ukrajine od početka ruske agresije.

Trumpovi komentari varirali su između kritkovanja američke podrške odbrani Ukrajine i njezine podrške, dok je njegov potpredsjednik, senator JD Vance, bio vođa republikanskih napora da blokiraju milijarde američke vojne i finansijske pomoći Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju u 2022. godine, javio je AP.

Zabrinutost Ukrajine i njenih pristalica da bi zemlja mogla izgubiti vitalnu američku podršku porasla je kako Trumpova kampanja raste, a Biden posustaje.

Blinken je u petak rekao da će svaka nova administracija morati da uzme u obzir snažnu
dvostranačku podršku u Kongresu za Ukrajinu u interesu suprostavljanja pokušajima ruskog predsjednika Vladimira Putina da proširi teritoriju i utjecaj Moskve.

„Svaka administracija ima priliku, naravno, da odredi svoju politiku. Ne možemo zaključati budućnost“, rekao je Blinken, obraćajući se publici američkih kreatora politike i drugih na Aspen Security Forumu u Coloradu.

Ukazao je i na sigurnosne sporazume koje su SAD i više od dvadeset drugih saveznika,
uključujući neke NATO partnere, Japan i Evropsku uniju, potpisali na samitu NATO-a u
Washingtonu ovog mjeseca.

„Kad bismo to odbili... pretpostavljam da je to moguće, ali na sreću imamo još dvadesetak zemalja koje rade istu stvar“, rekao je Blinken.

Sama Ukrajina je bila na putu da osigura da „stane na svoje noge vojno, ekonomski,
demokratski“, rekao je Blinken.

#AntonyBlinken #DonaldTrump #SAD #Ukrajina #Svijet