Članak

13. PO REDU

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare, pretrčali put dug 227 kilometara

(Patria) - Učesnici 13. ultramaratona Vukovar – Srebrenica koji su krenuli 6. jula iz Memorijalnog centra Ovčara, stigli su danas u Potočare. Njih su dočekale majke, te brojni mediji.

Povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula, u kojem maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km. Ove godine u Ultramaratonu je 5 maratonaca: Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac s tim da im se pridružio određeni broj učesnika.

Među njima je i 17- godišnji Hamza Hamzić iz Sapne kojeg je na ovaj pohod pozvao drug.

"Ovo je velika čast, bio sam najmlađi ali ništa nije teško za naše šehide. Bilo je teško, bilo je napornih trenutaka, ali ti ljudi su pod granatama tražili slobodnu teritoriju, nama je opet bilo lakše", kazao je Hamzić.

"Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Veže nas ista sudbina, nažalost, da su u ovom nesretnom ratu ubijeni civili bez obzira koje nacionalnosti. Život je život, nema cijenu. Mi nismo profesionalni sportisti, nego rekreativci. Ne trčimo za medalje nego za zagrljaj majki Srebrenice", rekao je Čućić.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića te gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

#genocid #Potočari #Srebrenica #Vukovar #BiH