Članak

SAOPŠTENJE

Iz Vlade tvrde: Sve obaveze FBiH izmiruju se na vrijeme i bez kašnjenja

Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija, vezano uz izjave rezidentnog predstavnika MMF-a, objavljene u jednom dnevnom listu, žele podsjetiti da se budžet FBiH za 2024. izvršava u skladu s predviđenim planom i uz stabilne izglede.

(Patria) - Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija, vezano uz izjave rezidentnog predstavnika MMF-a, objavljene u jednom dnevnom listu, žele podsjetiti da se budžet FBiH za 2024. izvršava u skladu s predviđenim planom i uz stabilne izglede.

"Po pitanju likvidnosti, sve obaveze Federacije izmiruju se na vrijeme i bez kašnjenja. Vidljivo je to i svim primateljima isplata s Jedinstvenog računa: penzije se neizostavno isplaćuju 5. u mjesecu, invalidnine se isplaćuju korisnicima 9. u mjesecu, a plate budžetskih korisnika 12. u mjesecu.

Ovaj ritam mjesečnih isplata je izuzetno stabilan i planovi novčanih tokova ne ukazuju na bilo kakav poremećaj u predstojećem periodu.

Materijalni troškovi i transferi također se uredno plaćaju, te Federacija nema zaostalih obaveza po bilo kojoj vrsti plaćanja. Dok propisi dopuštaju rokove plaćanja do 60 i 90 dana, obaveze Federacije isplaćuju se u pravilu u znatno kraćim rokovima.

Otplata duga vrši se strogo na vrijeme, te ni na koji način nije upitno osiguranje finansijskih sredstava za tu svrhu, a što gospodin Tudyka navodi u svom odgovoru, koji je na izmijenjen i dramatičan način preoblikovan u naslovu teksta.

Potvrda toga jest i nedavno proveden kreditni rejting, koji su pripremile dvije ugledne svjetske rejting agencije, potvrdivši za Federaciju BiH stabilne izglede upravo zbog dobre interne pozicije likvidnosti, te pristupa domaćim i vanjskim izvorima finansiranja koji su dostatni za održavanje likvidnosti i nesmetano servisiranje duga.

Kad je riječ o izvršenju budžeta, cjelovit izvještaj za prvih šest mjeseci bit će spreman do kraja mjeseca, ali već sada moguće je potvrditi da se porezni prihodi, koji čine 90 posto budžetskih prihoda, prikupljaju u skladu s planom, bez podbačaja.

Navedene činjenice jasno pokazuju da, uz sve fiskalne potrebe, Federacija BiH provodi stabilan i odgovoran pristup upravljanju javnim finansijama, što omogućava održavanje pozitivne dinamike i osiguranje finansijske održivosti u budućnosti", saopštio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

#VladaFederacije #MMF #politika #BiH