Članak

VIJEĆNICI NAPUŠTAJU STRANKU

Osipa se Narod i pravda u Hadžićima: Od osam mandata iz 2020. spali na pet, članstvo nezadovoljno politikom i kadroviranjem

Stranka na čijem je čelu Elmedin Konaković u Hadžićima je 2020. godine osvojila osam mandata, a kraj mandata će okončati sa pet, naravno, ukoliko se trend odlazaka ne nastavi.

(Patria) - Iako su nakon izbora 2020. godine bili jedna od najjačih političkih organizacija u Hadžićima, sve je izvjesnije da će Narod i pravda lokalne izbore 2024. godine dočekati uveliko razbijena, kadrovski oslabljena i politički osiromašena.

Problemi su počeli još 2021. godine, kada je Amina Redžepovac napustila Narod i pravdu. Redžepovac se nakon napuštanja NiP-a nije pridružila niti jednoj drugoj stranci, nastavila je djelovati kao samostalni vijećnik. To je činjenica koja jasno ukazuje da nije riječ o političkoj trgovini, već nezadovoljstvu politikom Naroda i pravde.

Pred same kandidature za predstojeće Lokalne izbore, Klub vijećnika Naroda i pravde u Hadžićima napustili su i vijećnici Lejla Rešidović i Nermin Vatrić. I oni su iskazali nezadovoljstvo kako generalno tako i kadrovskom politikom rukovodstva NiP-a.

Stranka na čijem je čelu Elmedin Konaković u Hadžićima je 2020. godine osvojila osam mandata, a kraj mandata će okončati sa pet, naravno, ukoliko se trend odlazaka ne nastavi.

Prema nezvaničnim izvorima u hadžićkom NiP-u nezadovoljstvo raste i zbog namjere da ta stranka ponovo kandidira Enesa Kazića za načelnika općine Hadžići. Kazić je na izborima 2020. izgubio od Hamde Ejubovića, a potom se zaposlio u jednom od preduzeća u vlasništvu Kantona Sarajevo. Očito je da dio vijećnika, a time i članstva NiP-a smatra kako im je potrebno bolje rješenje u utrci za načelnika.

S druge strane, nezadovoljni su i kvalitetom lokalne, ali i državne politike Naroda i pravde. Naročito se to odnosi na djelovanje u Općinskom vijeću, ali i prema stanovništvu općine Hadžići. S druge strane, vijećnici su zabrinuti i za put stranke kojim se kreće kako u koaliciji Trojka, tako i tamo gdje kadrovi NiP-a rukovode procesima.

Sve to očigledno je napunilo i prelilo čašu, pa mnogi smatraju da je Narod i pravda daleko od mogućnosti da ponovi rezultat iz 2020. godine. Kada je konkretno o Hadžićima riječ, stav nekadašnjih članova NiP-a je da je skoro pa nemoguća misija da ponove osam mandata kao prije četiri godine.

(R. Belko)

#AminaRedžepovac #ElmedinKonaković #EnesKazić #Hadžići #HamdaEjubović #KantonSarajevo #LejlaRešidović #NarodIPravda #NerminVatrić #OpćinskoVijeće #BiH