Članak

MORALI MIJENJATI IMENA

Kompromitovani Abel Baltić nosilac liste SDP-a u Novom Gradu, CIK uočio kandidate koji su već na listama drugih stranaka

(Patria) - Političke stranke imaju rok do 8. jula da predaju kandidatske liste za Lokalne izbore koji se održavaju 6. oktobra. Očekivano, najveći broj listi bit će predat u ponedjeljak jer ih političke stranke još uvijek sastavljaju.

U nekim političkim partijama bilo je problema sa odustajanjem kandidata ali i nosilaca listi, kao i sa dupliranjem kandidata koji su već prijavljeni na nekoj drugoj listi. U CIK-u su zbog elektronskih prijava, vrlo brzo uočili takve situacije te su političke stranke upozorene da isprave te nepravilnosti.

Takav slučaj bio je sa kandidatskom listom za Općinsko vijeće Novi Grad Socijaldemokratske partije BiH gdje je bilo nekoliko spornih kandidata koji su se našli na kandidatskoj listi drugog političkog subjekta te su izvršene izmjene .

Inače, nosilac te liste je Abel Baltić, vršilac dužnosti predsjednika Općinske organizacije SDP Novi Grad nakon što je pod velom tajne on postavljen umjesto Mahira Delića koji je ranije podnio ostavku.

Protiv Baltića je Tužilaštvu KS podneseno više krivičnih prijava kako zbog spornih konkursa i zapošljavanja određenih osoba, tako i zbog tenderskih procedura, iznajmljivanja reklamnog prostora u JU Dom zdravlja KS. Nakon što je Skupština KS oborila izvještaj o radu Baltić je sam podnio ostavku.

No, u SDP-u su očito smatrali da je dobar kadar za preuzimanje općinske organizacije i nosioca liste. Nije tajna da tim općinskim odborom iz sjene upravlja nekadašnji SDP-ovac Damir Hadžić, te da je to jedan od razloga zašto je 27 članova OO podnijelo ostavke. Šest članova je odlukom OO Novi GRAD izbačeno iz SDP-a, a da se o tome nikada nije očitovao Statutarni odbor SDP-a koji i ne postoji. Ti članovi bez odluke Statutarnog odbora nisu mogli biti izbačeni. Neki od članova putem advokata upozorili su SDP i njeno rukovodstvo na to, a nije isključeno da bi sve moglo dobiti i neki drugi epilog.

Na listi su i neka poznatija imena od Baltića, a koji su imenovani na neke druge pozicije. Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić dopisom je tražio da na listama bude što više imenovanih osoba. Dok su u Novom Gradu neki poslušali Nikšićevu naredbu, u nekim drugim općinama takva želja nije ispunjena.

Tako je na listi za Novi Grad i Damir Filipović, nekadašnji ministar u Vladi KS, a sada direktor novoformiranog Javnog preduzeća Općine Stari Grad.

Na listi je nekadašnja kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad Edita Sulejmanović, Enid Tahirović koji je nakon „savjetovanja“ ministra Kenana Magode dobio poziciju direktora hotela Walter (bivši Emiran).

Na listi je i Ženja Lubuškić koji je imenovan prvo u Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH, a nakon što je napustio tu poziciju jer nije ispunjavao uslove onda je imenovan u Nadzorni odbor Lutrije BiH.

Na posljednjem mjestu liste za Novi Grad je Ajša Bajraktarević koja je aktuelna vijećnica u OV Novi Grad.
U srijedu je Glavni odbor SDP BiH koji je održan u online formatu, potvrdio kandidatske liste, a zbog odustajanja nekih kandidata liste će se naknadno predati CIK-u.

#AbelBaltić #CIK #duplikandidati #NoviGradSarajevo #SDP #BiH