Članak

OSVRT

Konaković i dalje bezobrazno šuti, Granična policija prebacuje odgovornost na MVP, a šta kaže zakon?

Piše: A. Čorbo-Zećo

Održavanje defilea pripadnika Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine s pravom je izazvalo lavinu reakcija. Međutim, rijetko koja došla je iz vladajućih struktura, jer pola dana jučer niko nije imao logično objašnjenje kako je Vojska Srbije defilirala Priejdorom, a nešto ranije boravili su i u Bratuncu.

Ono što je za sada sigurno jeste da je Ministarstvo vansjkih poslova bilo obaviješteno, te da je iz ove institucije proslijeđeno Graničnoj policiji.

“Ambasada Republike Srbije verbalnom notom, 5. jula 2024. godine, obavijestila je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da će delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda posjetiti BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je najavilo dolazak i, o navedenom, obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog i Graničnu policiju BiH”, navedene iz Granične policije.

Bez velikih detalja nije pojašnjeno jesu li ispunjeni svi zakonski uslovi i može li MVP BiH dati bilo kakve dozvole za ulazak stranih sigurnosnih službi u BiH.


Član 36 Zakona o graničnoj kontroli tretira ulazak pripadnika stranih službi bezbjednosti u BiH.

Evo kako glasi:

(1) Pripadniku stranih službi bezbjednosti može se odobriti ulazak u BiH u uniformi, sa službenim kratkim vatrenim oružjem i vozilom koje je označeno njihovim oznakama.

(2) Odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi bezbjednosti iz stava (1) ovog člana na teritoriju BiH izdaje GPBiH uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva bezbjednosti, pod uslovom da to nije u suprotnosti s interesima BiH.

(3) U odobrenju se mogu odrediti posebni uslovi za ulazak.

(4) Pripadnici stranih službi bezbjednosti iz stava (1) ovog člana, koji su članovi radnih delegacija u službenoj posjeti, smiju ući u BiH, nositi uniformu i službeno naoružanje ako je ono sastavni dio uniforme, i bez posebnog odobrenja, ali uz prethodnu pisanu najavu GPBiH.

(5) Pripadnici stranih službi bezbjednosti koji neposredno štite predstavnike stranih država ili predstavnike međunarodnih organizacija i institucija tokom posjete BiH mogu unijeti i nositi službeno kratko vatreno oružje i pripadajuću municiju uz odobrenje GPBiH.

(6) Izuzetno, odobrenje iz st. (2) i (5) ovog člana može se izdati i za prelazak preko područja BiH.

Član 36a

(Granične provjere pripadnika vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir)

Granične provjere pripadnika vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir obavljaće se shodno odredbama Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir te ostalih pripadajućih protokola.

Pitanje je, dakle, je li i Ministarstvo sigurnosti BiH učestvovalo, kako to zakon nalaže i kakve su kontrole uopće urađene. Ovakvi odgovori iz GP BiH su nepotpuni, a cijela priča mora imati jasniji epilog. Propusta je očito bilo.


Naime, Granična policija kod provjera lica koja ulaze u BiH ima sljedeće nadležnosti:

Pri obavljanju provjere lica, policijski službenik GPBiH ovlašćen je da:

a) traži na uvid putnu ispravu;

b) provjeri putne isprave;

c) obavi provjere s ciljem otkrivanja i sprečavanja prijetnji nacionalnoj i javnoj bezbjednosti i pravnom poretku.

Također, bilo bi poželjno vidjeti i javno objaviti dopis koji je iz MVP-a upućen Graničnoj policiji.


Zvanične reakcije Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministra Elmedina Konakovića još uvijek nije bilo, a njegova šutnja ukazuje da njemu nije ni sporan defile srbijanskih kadeta/vojnika, a što su mnogi okarakterisali kao rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH.

#AmbasadaRepublike #BezbednostiBiH #BiH #BosnaHercegovina #GranicnaPolicija #KriminalistickoPolicijskog #MinistarstvoVanjskih #NadleznihInstitucija #StranihSluzbi #VojneAkademije #VojskaSrbije #izdvojeno