Članak

SARAJEVO

Odluke sa redovne sjednice Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH primilo je na današnjoj sjednici k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o deklariranju snaga u Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije UN (PCRS).

(Patria) - Predsjedništvo BiH primilo je na današnjoj sjednici k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o deklariranju snaga u Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije UN (PCRS).

Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost Ministarstvu odbrane BiH, da u skladu s procedurama Ujedinjenih naroda, uputi verbalnu notu s opisom doprinosa za PCRS.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklariranja navedenog doprinosa kroz Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije UN i stvaranja uvjeta za eventualno upućivanje istih u mirovne operacije Ujedinjenih naroda, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa zakonom definiranim procedurama.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništenju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura i metoda uništavanja, te provedbom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od strane nadležnih institucija BiH, u kapacitetima u ili izvan sistema odbrane uništi količine neispravne/nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koji su kao takvi identificirani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na LSM "Kula".

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine o pitanju blokade rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicijske projekte u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od članova Komisije da se očituju o konstatacijama i navodima supervizora, o razlozima blokade i opstrukcije rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da o tome, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka, dostave pisana izjašnjenja Predsjedništvu BiH.

#Predsjedništvo #Odluke #BiH