Članak

ULAZAK VOJSKE SRBIJE U PRIJEDOR

Išerić poslao poruku Parlamentu Bosne i Hercegovine: Država se urušava, smjena Vijeće ministara Bosne i Hercegovine - ODMAH

Piše: Enver Išerić

Mediji su objavili da je jutros Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu "srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.”

Dalje izvještavaju da je vojska nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: "Konačno."

To je događaj koji predstavlja prvorazredni “skandal” koji predstavlja napad na suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine Bosne i Hercegpovine. To je afera “Helikopter 2”. Samo što se sada radi o pravoj eskadrili.

Ne možemo da se zapitamo šta se nalazi u glavama ljudi koji su na čelu ministarstava koji odobravaju ovakve napade na državu Bosnu i Hercegovinu, a koje svojim potpisima ministri u Vijeću ministara čine legalnim.

A radi se o vrlo agresivnom provođenju Deklaracije svesrpskog sabora kojim se bosanskohercegovački entitet Rs nastoji inkorporirati u pravni sistem Republike Srbije. Dokaz za to je i izjava Milorada Dodika “Konačno”.

Ovdje se radi o aneksiji dijela teritorije naše države od strane Srbije. Ako tome dodamo činjenicu da su u Prijedoru počinjeni masovni zločini nad Bošnjacima, onda marširanje pripadnika Vojske Srbije kroz taj grad predstavlja i poruku povratnicima i taj i sve druge gradove entiteta Rs.

Očigledno je da upozorenja o opasnosti koja prijeti našoj državi, a čemu doprinosi i djelovanje ministara u Vijeću ministara, ne dopire do njihovih “umova”. Razlog tome može biti njihovo potpuno nepoznavanja sistema vlasti i funkcioniranja države ili potpune nebrige o tome šta se dešava i šta se još može desiti.

Zato pozivamo članove Predstavničkog doma da odmah iniciraju izglasavanje nepovjerenja i smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kojim je propisano:

„Vijeće ministara će podnijeti ostavku ukoliko mu Parlamentarna skupština izglasa nepovjerenje.“

Nikakva opravdanja ili pojašnjenja o nekakvim njihovim procedurama odobravanja prisustva vojnih snaga susjednih država na području Bosne i Hercegovine ne mogu biti relevantna. Njima je bitno da su kao „provedene potrebne procedure“ (upućen zahtjev, razmotreno, odobreno, data saglasnost isl.), a to što se time urušava država, to za njih nije bitno.

Dovode nas u situaciju da pomislimo, i to vrlo opravdano, da bi odobrili i zahtjev za pripajanje dijelova naše države drugim državama. Bitno je samo da je provedena „procedura“ njihovog odobravanja.

Zato neka nam ništa više ne pojašnjavaju. Podnesite ostavke ODMAH. Bogami ti poslovi nisu za vas. Nije sramota reći „ja ovo ne znam“.

#EnverIšerić #Prijedor #smjena #VojskaSrbije #BiH