Članak

29. GODIŠNJICA GENOCIDA

U četvrtak 11. jula u Potočarima će konačni smiraj naći 14 žrtava genocida u Srebrenici

(Patria) - U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan VI sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na sastanku su predstavljeni izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima u proteklom periodu, te je konstatovano da je sve spremno za obilježavanje 29. godišnjice genocida.

"U proteklim mjesecima su svi marljivo radili na pripremi da se dostojanstveno obilježi 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Vjerujem da će svi odgovoriti zadatku i da nećemo imati problema. Određene aktivnosti kreću danas, kao što je okupljanje u Nezuku, a ujutro kreće Marš mira.

Ovim putem apelujem na učesnike Marša mira, ali i sve one koji ovih dana dolaze u Srebrenicu da vode računa o ponašanju i poštuju upustva kao i kodeks oblačenja i ponašanja. Svima nam je cilj da dostojanstveno obilježimo godišnjicu, te klanjamo dženazu i obavimo ukop žrtvama genocida", istakao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Ujutro, 8. jula će iz Nezuka krenuti učesnici 20. po redu Marša mira. U tri dana pješačenja preći će rutu puta dugu gotovo stotinu kilometara.

"Mi imamo više od četiri hiljade učesnika koji su se registrovali za Marš mira. Praksa pokazuje da se veliki broj osoba ne prijavi nego dođu 8. jula u Nezuk i registruju se na licu mjesta. Tako da očekujemo na polasku Marša mira više od pet hiljada učesnika. Moram podsjetiti da je ovo 20. Marš po redu, a svih ovih godina misija je ista, a to je poruka mira, ali i poruka da imamo obavezu da čuvamo sjećanje na žrtve genocida", istakao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za "Marš mira 2024".

U Memorijalnom centru Srebrenica 11. jula će biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 14 identifikovanih žrtava genocida.

Dženazi i ukopu će prethoditi komemoracija koja počinje u 10:30, a u 12 sati je planirano polaganje svijeća na memorijalnom kamenu.

Vjerski dio programa počinje u 12:20 minuta, a završava u 14 sati.

#genocid #komemoracija #Maršmira #Potočari #program #Srebrenica #BiH