Članak

POSLANIK U NSRs

Salkić: Vlasti u Rs kod stanovništva stvaraju osjećaj kao da već živi u Srbiji

Ocjenjuje neprihvatljivim da grb, koji je Ustavni sud proglasio diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu Rs. Isto tako, dodaje, neprihvatljivo je izvođenje himne "Bože pravde".

(Patria) - Narodna skupština Rs usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Rs, kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne "Bože pravde".

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) izjavio je za Fenu da je usvojen Nacrt zakona koji će ponovo doći na raspravu u Narodnoj skupštini.

- Mi ćemo ponovo ukazati na neprihvatljivost da ono što je zabranjeno odlukom Ustavnog suda i proglašeno kao diskriminirajuće postane dio manifestacija, dio aktivnosti koje će se provoditi na različitim mjestima - govori Salkić.

Ocjenjuje neprihvatljivim da grb, koji je Ustavni sud proglasio diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu Rs. Isto tako, dodaje, neprihvatljivo je izvođenje himne "Bože pravde".

- Ovdje se pokušava stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija koja je svojstvena Srbiji, da bude prihvatljiva na prostoru ovog entiteta i da se stvara osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija i da se, na neki način, stanovništvo u entitetu privikava da je u Srbiji, da nije dio BiH.

Posebno imajući u vidu činjenicu da se apsolutno izbjegava isticanje državnih obilježja na bilo kojoj manifestaciji, u javnom prostoru, na mnogim javnim ustanovama. Tako da je ovdje jasna tendencija da se kroz ovaj zakon ojača prisustvo Srbije i stvori osjećaj pripadnosti ovog entiteta Srbiji - mišljenja je Salkić.

Na pitanje šta se može učiniti ukoliko zakon u konačnici bude usvojen u NSRs, Salkić je odgovorio da će biti iskorišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda i pred Ustavnim sudom entiteta, ali i pred Ustavnim sudom BiH.

Salkić ističe da će se kroz te mehanizme ukazati na činjenicu da se pokušava odluka Ustavnog suda izvrgnuti ruglu i da se, bez obzira na postojanje odluke Ustavnog suda i proglašenja diskriminatroskim ovih obilježja, ona ponovo stave u upotrebu i budu dio prostora u kojem živimo.

#NSRs #politika #RamizSalkić #srbija #BiH