Članak

PRIVREMENI UO I VD DIREKTORA

Ne pomažu ni krivične prijave ni pozivi na ostavku: Rimac zadaje glavobolju trojci, kako riješiti imenovanje direktora KCUS-a

Ministar Nediljko Rimac na sjednici Vlade FBiH (u sredini)

(Patria) - Višemjesečna trakavica na relaciji Privremeni upravni odbor KCUS-a i federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990) još nema svoj konačni epilog.

Ministar Rimac ne želi dati saglasnost na imenovanje generalnog direktora KCUS-a Ismeta Gavrakapetanovića od decembra, a od novembra KCUS-om upravljaju vršioci dužnosti direktora.

Prvo je to bio doktor Alen Pilav, a zatim od kraja maja doktorica Hajrija Maksić. No, Općinski sud u Sarajevu ne može izvršiti upis odgovornog lica jer je odluku o novom vd ponovo donio Privremeni Upravni odbor KCUS-a što nije bila ranija praksa. Rimac i u ovom slučaju izbjegava raspisati konkurs za imenovanje Upravnog odbora KCUS-a.

Protiv Rimca krivičnu prijavu podnio je predsjednik Naroda i pravda Elmedin Konaković čija je stranka trebala dobiti poziciju generalnog direktora. Konaković je Rimca prijavio za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi, a Tužilaštvo KS postupa po predmetu.

Gavrankapetanović je još uvijek direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

I dok traje trakavica oko imenovanja generalnog direktora, Rimca na odgovornost poziva i Naša stranka koja je dio vlasti zbog nedostatka lijekova onkološkim pacijentima.
“Višegodišnji problemi sa lijekovima potrebnim onkološkim, ali i drugim pacijentima, nisu izgovor ministru Rimcu za nemaran odnos prema pacijentima, ali i prema zastupnicima i zastupnicama koji su od njega tražili i očekivali da će početi rješavati ovaj problem. Pozivamo ga na odgovoran, savjestan i profesionalan odnos prema svojoj dužnosti i insistiramo da se, u skladu sa Poslovnikom, pojavi na narednoj sjednici i da odgovori na pitanja zastupnica i zastupnika. Pozivamo ga da hitno preduzme sve potrebne radnje i osigura nedostajuće lijekove ili da podnese ostavku. Ovako ne može ostati jer Klub Naše stranke neće biti saučesnik u nečemu što prerasta u zločin prema našim najugroženijim građankama i građanima.

Ne prihvatamo nikakva opravdanja za ovu nedopustivu situaciju, a koja ovih dana učestalo dolaze iz ministarstva, zbog proste činjenice da su isti lijekovi dostupni u Republici srpskoj", naveli su iz Naše stranke u petak.

Pozivaju HDZ 1990 iz koje dolazi ministar Rimac, ali i sve druge članove koalicije, da nipošto ne tolerišu neodgovoran i nemaran odnos prema javnoj dužnosti svojih imenovanih dužnosnika, pogotovo ne u trenucima u kojima građanke i građani njihov nemar i nerad skupo plaćaju svojim zdravljem, pa čak i životima.

Vladu FBiH čine stranke trojke SDP, NIP, Naša stranka, HDZ BiH, Ramo Isak sa Snagom naroda, te HDZ 1990. Tijesna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zavisi od tri ruke HDZ 1990 ali i jedne iz HNP-a, te se zato još ne pokreće smjena Nediljka Rimca.

Prema informacijama Patrije, federalni premijer i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić počeo je tražiti "zamjenu" za ove ruke, pa je tako već ostvaren kontakt sa zastupnikom Almedinom Aliefendićem koji je zvanično napustio SDA.

#imenovanje #KCUS #ministar #NediljkoRimac #Općinskisud #VladaFederacije #BiH

عمل أشعة بالمنزل بالاسكندرية

مركز كول سكان للأشعة المتنقلة في الإسكندرية يُعد واحدًا من الحلول الطبية المبتكرة لتوفير خدمات التصوير الشعاعي في مواقع مختلفة. يقدم المركز خدماته باستخدام تقنيات حديثة مثل الأشعة السينية، والموجات فوق الصوتية، والتصوير بالرنين المغناطيسي، مما يسهل على المرضى الحصول على الفحوصات الطبية الدقيقة دون الحاجة إلى الانتقال إلى المستشفيات. يتميز كول سكان بفريق من الأطباء والفنيين المؤهلين الذين يضمنون تقديم خدمات عالية الجودة، مما يعزز من سرعة التشخيص والعلاج. يُعتبر هذا المركز خطوة مهمة نحو تحسين الرعاية الصحية والوصول إلى خدمات الأشعة في كافة أنحاء الإسكندرية.

اماكن عمل اشعة ايكو بالاسكندرية