Članak

IMATE LI OBRAZA?

Nametnuti imaju samo jedan cilj - prikazati da 'sistem nije zakazao': Kad vlast nije iz naroda, do naroda joj nije ni stalo!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Sve više se u posljednje vrijeme pitam vrijedi li pisati, kritikovati i ukazivati na ozbiljne anomalije kako u sistemu države Bosne i Hercegovine, tako i u njenom društvu. Pitam se to i danas, dok čitam informacije iz Jablanice, Kreševa, Fojnice i Konjica.

Imamo li mi uopće sistem i koliko se možemo pouzdati u to što zovemo sistem? Istina je da malo ko može predvidjeti obrušavanje kamenoloma, ali je isto tako istina da se na taj kamenolom upozorava već godinama. No, to nije pravo pitanje.

Zašto sistem nije ozbiljno shvatio ozbiljna upozorenja, kako državnih, tako i samostalnih meteorologa? Ta upozorenja bila su ne samo ozbiljna, već i označena najvišim stepenom opasnosti!

I to se uopće nije doticalo naših vlastodržaca koji su u skupocjenim državnim vozilima jurili da stignu na predizborne skupove svojih stranaka, umjesto da su krpili ozbiljne rupe u sistemu i spremali odgovor na NAJAVLJENU OPASNOST.

Nermina Nikšića i nametnutu Vladu Federacije javno pitam: zašto se po najavi koja je objavljena više od 24 sata prije tragedije nije oformio krizni štab? Zašto stepen pripravnosti Federalne uprave Civilne zaštite nije bio na maksimumu? Je li možda zato što je direktor imao stranačke obaveze daleko od posla, kao i premijer?

Hidrometeorološki zavod ne postoji da bi nam tek tako uputio vremensku prognozu; on upozorava, a Vlada Federacije očito u finišu predizborne kampanje nije shvatila ozbiljnost tog upozorenja. I znate šta je vrhunac licemjerstva?!

Izađe jučer potpredsjednik te Vlade Vojin Mijatović i kaže: "sistem nije zakazao"! A samo dvije ilustracije jasno pokazuju da Vojin Mijatović laže. Prva je da imamo obezglavljene agencije za riječne slivove, pa u tim agencijama nije imao ko da upali alarm. Znači, sistem je već na tom nivou ozbiljno zakazao na prevenciji, kao i Vlada FBiH!

Druga porazna stvar je jutrošnja informacija da se gorske službe spašavanja povlače, jer im civilna služba nije uputila poziv, a civilima je zabranjen prilazak mjestu nesreće. S takvim sistemom svima nama, i religioznim i ateistima, ostaje da se molimo da nas prirodne katastrofe zaobilaze.

A državni sistem? E to je tek posebno havarisana mreža! Dva dana nakon haosa, dok se broje mrtvi i traže nestali, Vijeće ministara ne zasjeda. Istina, sinoć je zasjedalo režimsko-televizijsko vijeće, koje nam je pokušalo prikazati lažnu sliku naše tužne stvarnosti.

Šef diplomatije Elmedin Konaković, ministar saobraćaja Edin Forto, ministar socijalnih pitanja FBiH Adnan Delić i premijer KS Nihad Uk bili su ozbiljni analitičari tragedije u srednjoj Bosni i Hercegovini. Imali smo i popratne reklamne priloge i objave kako su oni, eto, obišli neka mjesta.

Zakazali su kao vlast, jer, iako su upozoreni, nisu bili na vrijeme spremni, a vrijeme je u nesrećama najvažniji faktor u spašavanju ljudi i imovine. I onda su došli da nam sa TV ekrana objasne ko zna šta.

Iskoristiti tragediju naroda kojeg vode da spriječe propadanje skupo plaćenog političkog marketinga je previše i za ovu našu tešku i ubitačnu baru. Na sve to, dok se tragedija dešava, oni i novinar im pozivaju visokog predstavnika da odgodi izbore!

Dakle, ne samo što su iskoristili tragediju za politički marketing, nego su u jeku nemilih zbivanja razmišljali o izborima i činjenici koliko će ih nespremnost na poplave koštati političkih poena.

Ljigavo, licemjerno… Nema opisa za to.

Danas ih većina šuti, jer je izborna šutnja, pa zato Vijeće ministara nije donijelo odluku o Danu žalosti. Nema informacija koliko će država, Federacija i KS izdvojiti za pomoć. Istina, najavljene su neke sjednice na kojima će se izdvojiti sredstva, ali dok oni najavljuju, naši sportisti, biznismeni, humanitarci i građani već su skupili ozbiljan iznos da se pomogne nastradalom stanovništvu. Jer, to stanovništvo nema vremena; pitka voda, hrana i ostale potrepštine su im potrebne danas, a ne dok se neko sjeti.

Za razliku od Sarajeva, Milorad Dodik već najavljuje sjednicu za proglašenje dana žalosti, Vlada TK je već izdvojila 500.000 KM za pomoć ugroženim područjima, a Brčko distrikt 200.000 KM.

Na kraju, ima li iko ko se u ovoj državi nakon Jablanice, Kreševa, Konjica i Fojnice osjeća sigurno i zaštićeno u Bosni i Hercegovini!?

Nema, jer kad vlast nije iz naroda, takvoj vlasti narod nije briga!

#aktuelno #Bosna #EdinForto #ElmedinKonaković #Fojnica #Hercegovina #HidrometeorološkiZavod #Jablanica #Konjica #Kreševa #NerminaNikšića #RasimBelko #Trojka #VladaFederacije