Članak

SUMNJAJU U IZLAZNOST

SAD ne očekuju fundamentalne promjene nakon predsjedničkih izbora u Iranu

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su saopštile da ne očekuju „fundamentalnu promjenu“ u Iranu bez obzira ko pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora i rekle da ne smatraju prvi krug slobodnim i poštenim, javio je AFP.

Masoud Pezeshkian, proglašen za reformistu u Islamskoj Republici, plasirao se na prvo mjesto na izborima i ići će u drugi krug u petak protiv ultrakonzervativnog Saeeda Jalilija.

„Ovi izbori u Iranu nisu slobodni i pošteni“, rekao je portparol State Departmenta Vedant Patel.

„Ne očekujemo da će ovi izbori, i kakav god bio njihov ishod, dovesti do temeljne promjene smjera Irana ili navesti iranski režim da ponudi više poštovanja ljudskih prava i više dostojanstva za svoje građane.“

Doveo je u sumnju zvanične brojke o izlaznosti.

„Čak su i službene brojke iranske vlade o izlaznosti, kao i većina drugih stvari koje se odnose na iranski režim, nepouzdane“, rekao je.

Iranske vlasti saopštile su da je učestvovalo nešto više od 40 posto od 61 miliona biračkog tijela, rekordno nizak odziv za Islamsku Republiku, i da je više od milion glasačkih listića nevažećih.

Izbori su bili zakazani za 2025. godinu, ali su pomjereni nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

#Iran #predsjedničkiizbori #SAD #svijet