Članak

ARMENIJA DA PROMIJENI USTAV

Aliyev: Baku i Jerevan bi mogli finalizovati mirovni sporazum za nekoliko mjeseci

(Patria) - Azerbejdžan i Armenija mogli bi finalizovati tekst mirovnog sporazuma u roku od nekoliko mjeseci, rekao je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev primajući akreditive novog ambasadora Kanade u toj zemlji Kevina Hamiltona, javio je TASS.

„Mislim da možemo u roku od nekoliko mjeseci finalizovati tekst mirovnog sporazuma, barem njegove osnovne principe. Napominjem da je tokom okupacije plan posrednika (Minska grupa OSCE-a) bio da se postigne dogovor o osnovni principi, koji se nazivaju Madridski principi, trebali su biti parafirani, a zatim je trebao biti sastavljen tekst.

Vjerujemo da bi to mogla biti opcija da se dogovorimo o osnovnim principima, da ih parafiramo i da se onda radi na tekstu (mirovnog sporazuma)“, rekao je Aliyev.

Istovremeno, azerbejdžanski lider je naglasio da se mirovni sporazum može potpisati samo ako Armenija promijeni svoj ustav.

„Glavni uslov (za potpisivanje) mirovnog sporazuma je promjena ustava Armenije, jer sadrži teritorijalne zahtjeve prema Azerbejdžanu. I dok se ova (promjena) ne dogodi, mirovni sporazum neće biti potpisan“, rekao je Aliyev.

#Armenija #Azerbejdžan #sporazum #Svijet