Članak

PAZITI NA ODJEĆU, OBUĆU, PONAŠANJE

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Moraju paziti na odijevanje, ne smiju vrijeđati kolege, prijave podnose i građani

(Patria) - U srijedu 26. juna bit će održana 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a koju će voditi novi predsjedavajući Dragan Mioković iz Naše stranke. On je na toj poziciji zamijenio Mirjanu Marinković Lepić koja je ranije podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga. Ona će se vratiti u zastupničke klupe.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik po skraćenom postupku, te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom – skraćeni postupak, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, Prijedlog Zakona o rudarstvu Federacije BiH.

Pred zastupnicima je Nacrt Zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom rokum Nacrt Zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH, Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Nacrt Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH, predlagači: Damir Nikšić i Sanela Klarić.

Iako je već prošlo pola godine na dnevnom redu je Nacrt Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024. godinu, kao i Nacrt Kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu je i nekoliko odluka, izvještaja i informacija među kojima i ona o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2022. godine.

Kada je riječ o Kodeksu ponašanja zastupnika u Parlamentu FBiH njega je izradila radna grupa. Posebno se tretira odnos zastupnika prema medijima i javnosti.

"Zastupnici su odgovorni svim građanima za vrijeme svog mandata. Na opravdan zahtjev javnosti, zastupnici će detaljno obrazložiti razloge za svaku odluku koju donesu i navesti sve faktore, naročito pravila i propise na kojima se odluka zasniva. Ako su te informacije povjerljive, objasnit će razloge njihove povjerljivosti.

Zastupnici će sa dužnom pažnjom odgovarati na sva pitanja javnosti u vezi sa obavljanjem njihovih dužnosti, razlozima za njihove postupke i funkcioniranjem radnih tijela u njihovoj nadležnosti.

Kada je riječ o odnosima s medijima, zastupnici će iskreno i u potpunosti odgovarati na sve zahtjeve medija za davanje informacija u vezi sa obavljanjem njihovih dužnosti, ali neće dati ni jednu povjerljivu informaciju ili informaciju koja se odnosi na privatni život i drugih imenovanih i izabranih zvaničnika.



Postupak zbog povrede Kodeksa pokreće se pisanom prijavom Etičkoj komisiji, koja mora sadržavati ime i prezime podnosioca prijave, kontakt adresu i svojeručni potpis. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i građani.

Etička komisija obavezna je da odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.

#DraganMioković #Kodeks #Predstavničkidom #prijave #BiH