Članak

'DEEPFAKE SADRŽAJ'

Bivši šef Twittera: Za 5-10 godina više nećemo znati šta je stvarno, a šta generisano pomoću AI

Generativna umjetna inteligencija pokazala je ljudima samo djelić onoga što bi mogla napraviti.

(Patria) - Generativna umjetna inteligencija pokazala je ljudima samo djelić onoga što bi mogla napraviti.

Hoćemo li i kada doći do tačke kada će umjetna inteligencija biti dostupna u cijelom svijetu, teško je prognozirati. Ali čini se da sve ide u tom smjeru, barem što se razvoja tiče.

No, hoće li razvoj generativne umjetne inteligencije biti dobra ili loša stvar?

Ako se pita jednog od suosnivača i bivšeg šefa Twittera Jacka Dorseya, već za nekoliko godina u svijetu će prevladavati sadržaj generisan umjetnom inteligencijom, prenosi Zimo.hr.

Problem je što će među tim sadržajem biti i velik broj "deepfake videa", lažnog sadržaja koji već sad u velikom broju preplavljuje internet.

Postaje sve teže razlučiti šta je zapravo krivotvorina koju je generisala umjetna inteligencija, a šta stvarna fotografija, video ili tekst.

- Ne vjerujte - provjerite. Morate to sami iskusiti. I morate naučiti sami. Dolazimo u doba, a to će biti sljedećih pet ili 10 godina, u kojem, zbog načina na koji se stvaraju slike i video zapisi nećete, doslovno nećete znati šta je stvarno, a šta lažno, upozorio je Dorsey.

Ono za šta je nekad trebalo veliko znanje i puno rada u skupim programima, danas je moguće napraviti u samo nekoliko minuta upisivanjem uputa u alat pogonjen umjetnom inteligencijom.

Dovoljno je istaknuti OpenAI-ev ChatGPT, Microsoftov Image Creator ili pak nešto sofisticiraniji alat Sora, koji mogu generisati umjetno stvorena videa u samo nekoliko minuta.

A prosječnom gledaocu bit će veoma teško procijeniti je li to zaista snimak ili je sve generisano pomoću kompjutera.

Problem "deepfake sadržaja" postoji već godinama, a veoma je malo učinjeno kako bi se on pravilno označio i spriječilo njegovo nekontrolisano širenje.

Prijedlozi poput vodenih žigova bili su ograničeni na dobrovoljnu bazu ili pojedine programe odnosno tehnologije.

- Bit će gotovo nemoguće reći šta je stvarno, a šta ne. Osjećat će se kao da ste u simulaciji. Jer sve će izgledati umjetno proizvedeno, sve.

Vrlo je važno da promijenite način razmišljanja ili pokušate promijeniti način razmišljanja kako biste provjerili stvari koje osjećate da su vam sumnjive i oslonite se na vaše iskustvo i vašu intuiciju - dodaje Dorsey.

Dotakao se i pitanja automatizacije zadataka koje tradicionalno odrađuje ljudski mozak, a sad u sve većoj mjeri preuzima umjetna inteligencija.

Naveo je da većina funkcija, koja je trenutno dostupna na pametnim uređajima, zapravo sprječava korisnike da "više grade te veze u ljudskom mozgu".

U prijevodu, Dorsey je uvjeren da, što više koristimo umjetnu inteligenciju, to ćemo više zaboravljati obavljati osnovne poslove.

#umjetnainteligencija #magazin1 #Twitter #objave #društvenemreže