Članak

NOVI MANDAT ZA VON DER LEYEN

Lideri EU izabrali novo rukovodstvo, preostaje potvrđivanje u Evropskom parlamentu

(Patria) - Lideri Evropske unije izabrali su Njemicu Ursulu von der Leyen za drugi mandat za predsjednicu Evropske komisije, javlja Politico.eu.

Na sastanku u Briselu, nacionalni lideri su takođe izabrali Portugalca Antonija Kostu i Kaju Kalas iz Estonije za najviše pozicije u Evropskom vijeću, odnosno u Službi vanjske politike EU (EEAS).

U utorak je šest pregovarača iz tri glavne centrističke političke grupe odobrilo Von der Leyen, Costu i Kallasa za te uloge. U četvrtak su te odluke podržali i ostali lideri.

Ranije ove sedmice, italijanska premijerka Giorgia Meloni jasno je stavila do znanja ostalim liderima da je ljuta što je izostavljena iz pregovora, s obzirom na to da je njena politička grupacija u Evropskom parlamentu sada treća po veličini nakon evropskih izbora u junu. U četvrtak uvečer se suzdržala od podrške drugom mandatu Von der Leyen i glasala je protiv Koste i Kalasa.

Sada se Von der Leyen suočava sa glasanjem koje bi moglo biti neizvjesno u Evropskom parlamentu. To glasanje moglo bi biti već 18. jula.

#EU #rukovodstvo #UrsulaVonDerLeyen #BiH