Članak

22. I 23. JUNA

U Sanskom Mostu obilježavanje 80. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

(Patria) - U Sanskom Mostu sutra počinje dvodnevno obilježavanje 80 godina od održavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a koje je u ovom gradu održano od 30. juna do 2. jula 1944. godine.

Prema programu u subotu 22. juna u Vijećnici Narodne biblioteke održat će se okrugli stol pod nazivom „Odluke Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a i njihov značaj za razvoj državnosti BiH“.

Na okruglom stolu govorit će Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a u BiH, doktor istorijskih nauka Omer Merzić, Besima Borić, pravnica Suada Hadžović, publicist i novinar Zlatko Dukić, Vehid Šehić, pravnik i aktivista za ljudska prava i potpredsjednica SABNOR-a Jasmina Pašalić.

U nedjelju 23. juna zajednička delegacija SABNOR-a, kantonalnih organizacija i Općine Sanski Most položit će cvijeće na mjestu gdje je bila zgrada u kojoj je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, a u 12 sati u Malom parku u centru Sanskog Mosta održat će se skup antifašista iz svih krajeva bivše države sa kulturno-umjetničkim programom i druženjem učesnika.

Na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1. jula 1944. godine donesena je Deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:

"U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova.

Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."

Ova Deklaracija je historijski i sadržajno preteča Evropske konvencije o ljudskim pravima jer se u njoj garantira ravnopravnost tadašnjih naroda u BiH i to u „zajedničkoj i nedjeljivoj domovini“, sloboda vjeroispovijesti i savjesti, ravnopravnost svih vjeroispovijesti, sloboda govora, udruživanja i štampe, lična i imovinska sigurnost građana, sloboda privatne inicijative u privredi, ravnopravnost žena sa muškarcima u političkom životu i svim oblastima društvene djelatnosti, izborno pravo, tajno glasanje na osnovu općeg, jednakog i neposrednog prava glasa, aktivno i pasivno izborno pravo, pravo žalbe na rješenja organa vlasti, kao i molbe i pritužbe, pravo da niko ne može biti osuđen bez prethodnog postupka.

Ukupno su tri zasjedanja ZAVNOBiH-a održana i to: u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. (Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944., treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

#BiH #ZAVNOBiH #antifašisti