Članak

DOK TRAJU RAZGOVORI

Plenković ostaje premijer Hrvatske, ne želi funkciju u evropskim institucijama

(Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon neformalnog summita EU koji je održan u ponedjeljak u Briselu, da nije zainteresiran za neku od europskih funkcija i da je “željan trećeg mandata” na čelu hrvatske vlade.

“Ja sam hrvatski premijer s već jako puno iskustva, željan trećeg mandata”, odgovorio je Plenković.

Upravo na ovom sastanku se razgovaralo o nekoliko vodećih pozicija u EU nakon održanih izbora, ali dogovor još uvijek nije postignut. To bi se moglo dogoditi krajem naredne sedmice.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare rekao je da nije postignut konačni dogovor, ali je izrazio uvjerenje da će se uspjeti dogovoriti do formalnog održavanja Vijeća EU.

Razgovara se o poziciji predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europskog parlamenta.

S obzirom na odnos snaga u Europskom vijeću, gdje EPP ima 12 predsjednika vlada, i u Europskom parlamentu, gdje ima 190 od 720 zastupnika, najizglednijim se čini da će kandidatkinja EPP-a Ursula von der Leyen dobiti drugi mandat na čelu Europske komisije, a Roberta Metsola ostati predsjednica Europskog parlamenta u prvoj polovini mandata ovog parlamentarnog saziva.

Za predsjednika Europskog vijeća kristalizira se ime bivšeg portugalskog premijera Antonia Coste iz redova socijalista te estonske premijerke Kaje Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost, koja dolazi iz redova liberala.

“Ovi će se razgovori nastaviti i u sljedećim danima i ako dođe do konsenzusa, donijet ćemo odluku na redovitom sastanku Europskog vijeća krajem sljedećeg tjedna. Ovaj sastanak bio je više informativnog karaktera”, rekao je Plenković novinarima po završetku sastanka.

Plenković je kazao da se u obzir ne trebaju uzimati samo četiri funkcije u EU, nego da se u razmatranje uključi i ko dobiva funkcije glavnog tajnika NATO-a, generalnog sekretara Vijeća Europe i predsjednika Europske investicijske banke.

“U tom kontekstu treba vidjeti kako se reflektira volja birača na europskim izborima i kako se reflektira trenutačno stanje u vladama pojedinih država članica”, rekao je Plenković dodavši da je takva stajališta iznio na sastancima EPP-a.

Pojedini mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Plenković tražio da funkciju predsjednika Europskog vijeća prve dvije i po godine dobije socijalist, a druge dvije i po godine neko iz EPP-a kako se ne bi dogodilo da za dvije i po godine stranke desnog centra ostanu samo na funkciji predsjednika Komisije.

Drugim riječima, Plenković želi žrtvovati pola mandata čelne pozicije EU komisije za više vodećih EU funkcija, a o toj je njegovoj ideji izvijestio ugledni Politico koji je objavio da ju je hrvatski premijer iznio na jučerašnjem internom sastanku EPP-a.

“Ne znam tko je to pustio van, ali stojim iza svega što sam rekao i mislim da je to dobro za našu političku obitelj”, rekao je Plenković.

#AndrejPlenković #Brisel #EU #Evropskiparlament #funkcije #izbori #region