Članak

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Konaković ekspresno prijavio Rimca, ali ne i Amidžića: Zašto Tužilaštvo BiH ne istražuje blokadu Budžeta BiH za 2024.?

Posljedice su i više nego opipljive

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Bosna i Hercegovina, iako smo u šestom mjesecu tekuće 2024. godine, nema Budžet za ovu godinu! Kako sada stvari stoje i kako funkcioniše koalicija na državnom nivou, izgledno je da Budžeta neće biti još dugo!?

Posljedice su i više nego opipljive. Probudili su se advokati, upozoravaju da novac za rad po službenoj dužnosti ne dobivaju, dakle pitanje je dana kada će, ionako spori sudski procesi, jednostavno obustaviti!

Tužilaštvo BiH šuti, iako se i njih direktno tiče činjenica da BiH nema Budžet, ali nikakve istrage, a ni prijave protiv odgovornih ne postoje!? Iako čelnici Trojke (SDP, NS i NiP) pozivaju na hitno usvajanje, još niko nije podnio krivičnu prijavu protiv ministra finansija Srđana Amidžića (SNSD) koji opstruira usvajanje Budžeta. Šuti i visoki predstavnik Christian Schmidt, koji u ovom slučaju ne koristi bonske ovlasti!

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova, koji je ekspresno prijavio ministra zdravlja Nediljka Rimca zbog neimenovanja Ismeta Gavrankapetanović na čelo KCUS-a ne podnosi prijavu protiv Amidžića.

Potpuno odsustvo državničkog ponašanja u kojem SNSD vodi glavnu riječ.
Ministar finansija je dužan uputiti nacrt budžeta prema Vijeću ministara, koji nakon toga ide u Predsjedništvo BiH, nakon čega dolazi u Predstavnički i na Dom naroda PSBiH. Ali po naredbi Dodika Amidžić bez podjele ranije akumuliranih sredstava Budžet neće da pusti u procedure. U lancu svih koji su odgovorni da se Budžet I usvoji jednostavno nema reakcija.

Ustav Bosne i Hercegovine propisao je u članu V.3f. da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predlaže godišnji budžet Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara dok je u članu 2 Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine propisano da je Vijeće ministara organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine koji vrši svoja prava i dužnosti kao vladine funkcije, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine, a članom 10. stavom 2. Zakona o finansiranju propisano je da je Vijeće ministara obavezno Predsjedništvu Bosne i Hercegovine podnijeti Nacrt Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za narednu godinu najkasnije do 15. oktobra tekuće godine.

S obzirom na ustavnu odredbu koja od Predsjedništva jasno traži činjenje, postavlja se pitanje zašto I Predsjedništvo ne vrši svoje ustavne dužnosti i ne traži od Vijeća ministara nacrt budžeta.

Ipak, najkrucijalnije pitanje leži u tome šta radi Tužilaštvo BiH dok Srđan Amidžić drži BiH na privremenom finansiranju.

Trgujući i ucjenjujući neraspoređenim sredstvima očigledno svjesno krši zakon i "nesavjesno radi" nanoseći štetu institucijama BiH koje ne mogu da krenu u planirane javne nabavke za vojne, sigurnosne i druge opreme.

Potkapacitirani kadrovi Trojke koji sjede u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH očito su tamo isključivo zbog sebe, a nikako države BiH.


#Advokati #AminaČorboZećo #BosnaIHercegovina #Budžet #ChristianSchmidt #ElmedinKonaković #Koalicija #SNSD #Trojka #Tužilaštvo #bih #izdvojeno