Članak

PRIJEDLOG KLUBA SDA

Sjednica Parlamenta u četvrtak: Smjena Nenada Nešića na dnevnom redu zbog negiranja genocida i vrijeđanja žrtava

(Patria) - Na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja će biti održana u četvrtak 20. juna naći će se i Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH odnosno prijedlog smjene ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića. Predlagač ove tačke je poslanički Klub SDA kojeg čine Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

U inicijativi se navodi da je Nenad Nešić 21. maja u emisiji Ćirilica sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid.

"Imenovani je ovim istupom postao potencijalno i počinilac krivičnog djela propisanog članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju najmanje tri godine.

Iz Kluba SDA ranije su istakli da od poslanika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti BiH, očekuju da podrže navedenu Inicijativu.

Iako za Nešićevu smjenu vjerovatno neće biti glasova zastupnika iz Rs, bit će ovo prilika i da se jasno izjasne zastupnici stranaka trojke čiji su lideri hvalili Nešića kako je najbolji ministar iz Rs-a u Vijeću ministara BiH.



#genocid #NenadNešić #Parlament #SDA #smjena #trojka #BiH