Članak

SVJESNI SU PADA

Trojka u panici zbog erozije moći: Probosanske politike SDA, SBiH i DF u KS unijele strah Dodikovim i Čovićevim partnerima!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

U panici su. Ne samo politički vođe projekta poznatog kao Trojka. Jer, zinula su poprilično gladna politička usta članica te koalicije. Priče o nekoj novoj politici dogovora i zajedništva sve je manje, a sve više unutar koalicijskih sukoba oko načelničkih pozicija, ali i po vertikali prema gore oko direktorskih mjesta (čitaj KCUS) i slično.

Trojka lokalne izbore u Bosni i Hercegovini dočekuje u političkom bezdanu u koji su upali pokušajem da kompromisnom snishodljivošću spram Dodika i Čovića kreiraju ambijent prividnog uspjeha i napretka. Koliko je to fatalistički pristup pokazuje i činjenica da na silu odobreni pregovori s EU više ništa ne znače.

Jer, efekt tog događaja nulirao je saveznik Trojke Milorad Dodik vraćanjem na fabričke postavke secesionizma, dok je Čović nastavio staru igru u kojoj toplo/hladno koracima gradi poziciju za ostvarenje ciljeva. U tom procesu samo je Trojka ostala na političkoj vjetrometini, bez bilo kakvog efekta njenih politika.

I ono što je pokušala tamo gdje je s HDZ-om činila vlast, u Federaciji BiH, završilo je razarajuće po Trojkinim ambicijama i planovima, jer građani su zasigurno prepoznali isti model Trojkinog djelovanja kao i na državnom nivou.

U Kantonu Sarajevo Trojka se fokusira na nekoliko projekata, ali i ti poslovi opterećeni su netransparentnošću i aferama, pa je upitno hoće li im i to donijeti neki politički bod kod građana.

Dodamo li na to i sukobe na političkom nivou između SDP-a, NiP-a i Naše stranke, kako u Centru, tako i u još nekim općinama, jasno je zašto Trojka preko režimskih medija spinuje i pokušava probuditi loše duhove prvenstveno u SDA.

Jer, evidentan je strah da će loše Trojkinom djelovanju, u kombinaciji sa unutrašnjim sukobima i predajom komandnih palica Dodiku i Čoviću, dovesti do značajnog pada podrške tom projektu.

Izvjesno je, a to građani znaju, da Trojka permanentno gubi podršku i od samih kreatora projekta iz stranih ambasada i organizacija, što kod lidera Trojke dovodi do ozbiljne zabrinutosti zbog vjerovatnog pada podrške.

SDA je s druge strane u Kantonu Sarajevo shvatila greške nekih drugih gradskih organizacija te stranke i u saradnji sa Strankom za BiH, te Demokratskim frontom počela graditi neki okvirni pakt za lokalne izbore.

Iako još potpisanog sporazuma nema, jasno je da će u općinama gdje nema kandidate SDA podržati kadrove Stranke za BiH i DF-a, čime će ova grupacija stranaka vjerovatno u temeljima početi graditi priču za neke druge izbore i potrebe.

Jer, u sve tri ove stranke očigledno su svjesni važnosti lokalnih izbora kao mogućeg testa za 2026. godinu, ali i potrebe da se biračima ponude najbolji kandidati s drugačijim pristupom i politikama u odnosu na Trojku.

To je ono čega se Trojka boji, pa spinovima i smutnjom nastoji posvađati ne samo stranke međusobno, nego i unutarstranačka tijela.

Prema do sada poznatim informacijama, Trojka u tome ne uspijeva, pa je panika tim veća kao i potreba da se smutnjom razbija probosanski blok.

Padom podrške i gubitkom vlasti u KS, Trojka završava svoju misiju i ubrzo će se početi urušavati na višim nivoima. Svjesni su toga i zato nastoje igrati propagandnu igru zavađanja struktura koje nisu pristale na izdajničku politiku.

Na SDA, SBiH i DF je samo da shvate važnost trenutka i zajedništva u takvom trenutku. Ukoliko se takvo što desi, bit će to početak političkog kraja projekta Trojka za kojim će ožalošćeni biti Čović, Dodik i Murphy!

#Bosna #DF #DraganČović #Hercegovina #KCUS #MiloradDodik #NašaStranka #NiP #panika #RasimBelko #SDA #SDP #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #BiH #izdvojeno