Članak

U BIJEGU OD 8. JULA

Tužilaštvo BiH radi na slučaju Zoran Galić ali ne mogu davati informacije koje su to procesne aktivnosti

(Patria) - Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić od 8. jula je nedostupan organima gonjenja BiH, a prema informacijama koje je 9. jula saopćio glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, on je ilegalno prešao granicu s Hrvatskom i nalazi se u toj državi.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum u prvoj reakciji za medije nakon što je Galić pobjegao od hapšenja, kazao je kako je sekretarici najavio da ide na liječenje.

Galić je i ranije u više navrata boravio u Zagrebu na liječenju dok je bio i direktor Granične policije BiH. Krivična djela za koje se sumnjiči su iz perioda dok je rukovodio ovom policijskom agencijom. Od februara 2023. je na mjestu zamjenika direktora SIPA-e iako je Tužilaštvo BiH imalo šest otvorenih predmeta protiv Zorana Galića.

Sve dok se nije uključio i EUROPOL nakon raspakivanja Sky i Anom aplikacija, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo Galića.

Iako je Kajganić javnosti saopćio detalje bijega Galića u Hrvatsku, kao i da se istražuje ko je bjeguncu dojavio za akciju hapšenja, Tužilaštvo BiH je promijenilo pristup i ne žele otkrivati šta se radi u ovom predmetu.

Na pitanje Patrije da li je Tužilaštvo BiH od Suda BiH zatražilo raspisivanje potjernice iz Tužilaštva BiH dobili smo sljedeći odgovor:

"Tužiteljstvo BiH poduzima potrebne procesne aktivnosti u predmetu. Više informacija ili detalja u ovoj fazi postupka, ne možemo davati".

Na pitanje da li će Tužilaštvo BiH službenim putem obavijestiti Nezavisni odbor PS BiH o statusu Zorana Galića kako bi Nezavisni odbor mogao preduzeti radnje iz svoje nadležnosti i inicirati smjenu zamjenika direktora SIPA-e, nismo dobili nikakav odgovor.

Nezavisni odbor je održao sjednicu u ponedjeljak 15. jula, a jedan od zaključaka u vezi slučaja Zoran Galić je da Nezavisni odbor od Tužilaštva BiH zatraži određene informacije, te će, po dobijanju tih informacija, Nezavisni odbor donijeti odgovarajuće zaključke i odluke.

U okviru istog predmeta "Kings" slobode su lišene tri osobe kojima je određen pritvor.

#bijeg #Hrvatska #SIPA #ZoranGalić #BiH