Članak

KOMENTAR

Murphy u klin, Hill u ploču: Kome vjerovati i koja je stvarna politika SAD-a prema BiH!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nije dugo čekala da se oglasi se saopštenjem povodom održavanja “svesrpskog” sabora te je jasno poručila da Republika srpska nije država, već entitet koji može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Vrlo jasno zaključili su da su ‘zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama’.
Reklo bi se principijelni stav koji je odraz politike SAD-a spram Bosne i Hercegovine. Ali nismo dugo čekali da se javnost zbuni i u konačnici zapita, a kakva je to politika Sjedinjenih Država, tačnije ko priča istinu Michael Murphy ili, pak, američki ambasador u Srbiji Christopher Hill.

“Što se tiče Bosne, Dejton je očigledno osnivački dokument ove bosanske države i mislim da je Dejton univerzalno podržan, podržan od strane srpske vlade, svakako podržan od naše vlade. I jedni i drugi smo potpisnici Dejtonskog sporazuma i to je način na koji treba nastaviti. Mislim da je poenta u vezi sa Dejtonom vrlo jasna. Dejtonskim mirovnim sporazumom ne donosite jednostrane odluke. To se mora uraditi na nivou cijele zemlje.

U Beogradu je tokom vikenda održan veliki događaj, jedna posebna manifestacija, sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale. Ali mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejton osnova teritorijalnog integriteta Bosne, teritorijalnog integriteta entiteta unutar Bosne i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane", rekao je Hill u intervjuu za NIN.
Prevedeno Hill tvrdi da nema BiH bez Dejtona, dakle, suprotno od onoga što tvrde iz Ambasade SAD u Sarajevu.

“Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.
Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS-a. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine”.

I upravo na ovako dvojakim tumačenjima američkih diplomata onoga što se dešavalo u Beogradu vidimo koliko BiH mora što hitnije poraditi na svom Ustavu. Više nema dileme da je kreirajući Ustav BiH ovakav kakav on jeste, međunarodna politika, prije svega američka i evropska, ostavila BiH nezavršenom zemljom.

Pitanje je samo ko istinu govori Hill ili Murphy i znamo li zbilja kakvu politiku administracija SAD trenutno provodi.

Murphy tvrdi da je ta politika 30 godina ista.

“Američka politika prema BiH je jasna već 30 godina. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Želimo je vidjeti integrisanu u evroatlanske institucije. Javno i privatno smo liderima u BiH rekli da ćemo braniti svoje interese i da ćemo govoriti i djelovati protiv anti-Dejtonskih postupaka”, kazao je Murphy.

Bilo bi koretkno da nam onda objasni i ovo što Hill kazuje, i da ovakve narative smjesti negdje u neku od tih 30 godina. Ili da jasno kaže da ipak Vučič oblikuje misli Hilla!

Ovako djeluju kao raštimani orkestar koji dodatno zbunjuju javnost i građane BiH koji su svakako u ludilu života koje su im servirali domaći političari.

#AmeričkiAmbasador #AminaČorboZećo #Beograd #Bosna #ChristopherHill #Dejton #Hercegovina #MichaelMurphy #SjedinjeneDržave #TeritorijalniIntegritet #UstavBiH #bih #izdvojeno