Članak

DA LI JE BIO DIO UZP

MC Srebrenica: Vlada RH da pojasni ulogu ministra Anušića koji je '93. ratovao u Mostaru za interese Hrvata

(Patria) - Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić otkrio je da je učestvovao u agresiji na Mostar 1993. godine tokom obraćanja u nekadašnjem koncentracionom logoru HVO-a za mostarske Bošnjake na Heliodromu, današnjoj kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara, gdje je otkriven spomenik "Zore slobode".

Na Anušićev govor reagirali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

"Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić u današnjoj izjavi na otkrivanju spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara spomenuo je da je 1993. godine učestvovao na "Mostarskom ratištu" kao pripadnik HVO (avgust 1993.). Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade Hrvatske da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktuelnog ministra u vojne akcije koje je MKSJ potvrdio kao Udruženi zločinački poduhvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić i Berislav Pušić", naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.Anušić je inače rođeni Osječanin, te je kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a RH, Vojne policije i 3. Gardijske brigade, prošao brojana ratišta. A po vlastitom priznanju i mostarsko, pišu Vijesti.ba.

“Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio ovdje 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vase vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima”, rekao je ministar odbrane Hrvatske u Mostaru.

#HVO #IvanAnušić #MCSrebrenica #ministarodbrane #Mostar #BiH