Članak

PROBLEMI U OS BiH

Helez sa Peachom: Potrebno usvojiti budžet institucija BiH

(Patria) - Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima sastao se 11. juna 2024. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom.

Tokom sastanka, ministar Helez je gospodina Peacha informirao o tekućim izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage BiH (OS BiH) zbog neusvajanja budžeta za 2024. godinu. Helez je naglasio da ovaj problem značajno otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije MO i OS BiH.

Ministar Helez je istakao izuzetnu saradnju između MO i OS BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, te se zahvalio na njihovom kontinuiranom interesovanju za Bosnu i Hercegovinu i podršci u realizaciji brojnih projekata koji jačaju odbrambene kapacitete zemlje.

Također naglašena je važnost britanske podrške u oblastima rodne ravnopravnosti unutar projekta „Žene, mir i sigurnost“ i izgradnji integriteta u sistemu odbrane BiH.

„Vlada Velike Britanije je među našim najznačajnijim i najvažnijim strateškim partnerima u mnogim procesima, ne samo oblasti odbrane“, istakao je ministar Helez.

U svom govoru, Peach je izrazio zahvalnost ministru Helezu na riječima pomirenja. Također je čestitao BiH na uspješnoj NATO akreditaciji po NATO standardima.

Lord Peach se zahvalio na uspješnoj realizaciji projekta „Žene, mir, sigurnost“, ističući važnost ovih inicijativa za stabilnost i razvoj. Naglasio je kako ministar Helez može voditi primjerom, te je istaknuo da će Velika Britanija nastaviti pružati podršku BiH na njenom putu ka NATO integracijama.

#NATO #Oružanesnage #StuartPeach #ZukanHelez #BiH