Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken liderima na Bliskom istoku: Izvršite pritisak na Hamas da pristane na primirje

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je danas na Bliski istok, u okviru napora SAD-a da bude prihvaćen plan o primirju koji je predsjednik Joe Biden predložio prošlog mjeseca.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je danas na Bliski istok, u okviru napora SAD-a da bude prihvaćen plan o primirju koji je predsjednik Joe Biden predložio prošlog mjeseca.

Blinken je u Kairu razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sissijem, a kasnije odlazi u Izrael da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, prenosi VOA.

- Moja poruka vladama širom regiona, ljudima u regionu, jeste - ako želite primirje, izvršite pritisak na Hamas da kaže "da" - rekao je Blinken novinarima prije nego što je napustio Egipat.

Sissi je naveo da je važno da se uklone prepreke za humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze.

Putovanje će visokog američkog diplomatu odvesti i u Katar i Jordan, gdje će prisustvovati konferenciji o humanitarnoj pomoći za Gazu.

Blinken je na početku nove bliskoistočne turneje rekao da Hamas jedini nije prihvatio plan.

Američki zvaničnici su rekli da će Izrael prihvatiti prijedlog o prekidu vatre, koji uključuje početni prekid borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povećanje humanitarne pomoći za Palestince, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja Gaze i povratak palestinskih civila u svoje domove i naselja.

Hamas nije prihvatio, niti odbacio plan, koji je američki predsjednik Joe Biden javno iznio prije više od sedmicu dana.

Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ima za cilj da poveća pritisak na Hamas, a istovremeno poziva Hamas i Izrael da u potpunosti sprovode sporazum o prekidu vatre "bez odlaganja i bez uslova", navodi se u tekstu u koji je uvid imao Glas Amerike.

"Izrael je prihvatio ovaj prijedlog i Vijeće sigurnosti ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto", saopštila je Misija SAD-a pri UN-u kasno u nedjelju.

"To bi pomoglo u spašavanju života i okončanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica. Članovi Vijeća ne bi trebalo da dopuste da ova prilika bude propuštena i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru."

Glasanje o rezoluciji moglo bi da se dogodi već danas.

Druga faza predloženog sporazuma o prekidu vatre predviđa trajni prekid neprijateljstava, potpuno povlačenje izraelskih trupa i oslobađanje svih preostalih talaca.

Posljednja faza obuhvata višegodišnje napore za rekonstrukciju Pojasa Gaze, koja je velikim dijelom uništena u osam mjeseci dugom izraelskom bombardovanju.

#AntonyBlinken #BliskiIstok #Gaza #Izrael #Palestina #SAD #Svijet