Članak

BRISEL

Izbori za Evropski parlament: I dalje najjači narodnjaci, slijede socijalisti i demokrate

(Patria) - Prema projekciji rezultata koje je sinoć predstavila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, narodnjačke stranke će u narednom petogodišnjem sazivu imati 181 od 720 poslanika, odnosno zadržati statuts vodeće grupacije u parlamentu, javile su agencije.

Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je grupacija konzervativnih evropskih narodnih stranaka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada, pokazuje prva projekcija sastava novog saziva.

Prema projekciji koju je predstavila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, EPP će u narednom petogodišnjem sazivu imati 181 od 720 poslanika.

Na drugom mjestu je progresivna alijansa socijalista i demokrata, koja će imati 135 poslanika, pa će oni biti druga grupacija po jačini, kao što je bio slučaj i u aktuelnom sazivu parlamenta.

Treće mjesto zauzeli su liberali sa 82 mandata, a nakon njih slijede dvije grupacije desnice: Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 71 i Identitet i demokratija sa 62 poslanika.

Grupacija Zeleni/EFA imaće 53 poslanika, a Ljevica 34. U novom sazivu će biti i 102 poslanika koji ne pripadaju nijednoj političkoj grupi. Među njima je
51 dosadašnji poslanik i 51 novoizabrani, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

#AlternativeZaNjemačku #EvropskiKonzervativci #EvropskiParlament #IdentitetIDemokratija #KonzervativnihEvropskihNarodnihStranaka #NarodnjačkeStranke #ProgresivnaAlijansaSocijalista #RobertMetsola #StatutsVodećeGrupacije #ZeleniEFA #svijet