Članak

PRELIMINARNI PODACI

Prvi rast inflacije u eurozoni ove godine

Inflacija je u maju ubrzana s aprilskih 2,4 na 2,6 posto i bila je nešto iznad konsenzusa od 2,5 posto.

(Patria) - Preliminarni podaci o majskoj inflaciji u eurozoni pokazuju prvo ubrzanje indeksa potrošačkih cijena u tekućoj godini, što bi mogao biti problematičan signal za Evropsku centralnu banku (ECB) koja bi od juna trebala početi smanjivati kamatne stope.

Inflacija je u maju ubrzana s aprilskih 2,4 na 2,6 posto i bila je nešto iznad konsenzusa od 2,5 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje troškove energije i hrane, ubrzala se s 2,7 na 2,9 posto, prenose Nezavisne novine.

Najveći doprinos višoj inflaciji i dalje ima sektor usluga, čiji je indeks cijena u maju porastao 4,1 posto u odnosu na 3,7 u prethodnom mjesecu.

Do ovog mjeseca inflacija u eurozoni kontinuirano klizi prema ECB-ovom cilju od dva posto, što je čelnicima ove banke omogućilo da objave početak smanjenja kamatnih stopa koje su na rekordnom nivou od četiri posto.

Njemačke desetogodišnje obveznice, koje se smatraju mjerilom za cijenu zaduživanja u eurozoni, zabilježile su porast prinosa na 2,7 posto, što je njihov najviši nivo u više od šest mjeseci.

Nakon što su se cjenovni pritisci ubrzali i eurozona vratila na rast privredne aktivnosti u prvom tromjesečju, ulagači očekuju da će ECB zauzeti oprezniji pristup snižavanju kamatnih stopa te da vjerovatno neće izostati drugo uzastopno sniženje kamatnih stopa nakon juna.

#ECB #Eurozoni #EvropskuCentralnuBanku #MajskojInflaciji #NajvećiDoprinos #NjemačkeDesetogodišnjeObveznice #OpreznijiPristup #PrivredneAktivnosti #SmanjenjeKamatnihStopa #UlagaciOcekuju #Ekonomija