Članak

MONUMENTALNI SPOMENIK

Efendić objavio nove fotografije spomenika Krila slobode na brdu Žuč

(Patria) - Na brdu Žuč 8. juna bit će otvoren spomenik Krila slobode, a načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je fotografije memorijalnog spomenika. Taj datum se obilježava kao Dan odbrane Općine Novi Grad i Dan bitke za brdo Žuč.

"Samo se Žuču mogla desiti takva ljepota. Teško je reći iz kojeg ugla izgledaju ljepše - KRILA SLOBODE, krila na kojima su otišli najbolji i najhrabriji sinovi, da nas podsjećaju na njih, i slobodu koju su nam ostavili", napisao je Efendić.

Kamen temeljac položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

Općina je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko 4 kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda.

Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH. Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda.

U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo.

#bih #Krilaslobode #odbrana #OpćinaNoviGrad #SemirEfendić #Žuč