Članak

NOVA GENERACIJA

Svečano u GP BiH: 100 policajaca položilo zakletvu, zadatak im je zaštita granice od migrantskog vala

(Patria) - Jedanaesta klasa kadeta Granične policije BiH koji su stekli uslove za čin policajca danas je položilo svečanu zakletvu, a od početka juna počinju izvršavati svoje obaveze. Osnovnu policijsku obuku prvog nivoa pohađalo je 98 kadeta.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković kazao je da je pred ovom policijskom agencijom veliki izazov.

"Ja imam odluke Vijeća ministara BiH za trenutno tri generacije po 150 policijskih djelatnika. Od 1. juna će ovi mladi ljudi krenuti sa svojim obavezama, završavamo konkurs od 150 policijskih službenika, on je pri kraju, ostaje da još obave ljekarske preglede, nakon čega će pristupiti sigurnosnim provjerama i onda idu na obuku", kaže Kuprešaković.

Rekao je da je u proceduru upućen zahtjev za upošljavanje još 300 policijskih službenika za period 2025. - 2026. godine.

Kuprešaković je istakao da su kadeti raspoređeni tamo gdje je najveći migrantski udar i pomoći će u rješavanju migrantske krize.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler koji je kazao da je EU u proteklih šest do sedam godina EU na godišnjem nivou izdvojila 20 miliona eura te da će nastaviti pomagati institucijama BiH.

#BiH #Graničnapolicija #kadeti #zakletva #granica