Članak

DELEGACIJA EU

Pozivi na 'mirno razdruživanje' BiH kreiraju nedopustive strahove među građanima

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" BiH. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima.

(Patria) - Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" BiH. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima.

Saopšteno je to danas iz Delegacije EU u BiH, dan nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a.

"Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata.

Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu.

Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.



Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na 'mirno razdruživanje' Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima.

Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu BiH, kao i sigurnom okruženju.

Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou.

Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana BiH. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za BiH", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

#DelegacijaEU #RezolucijaOSrebrenici #saopštenje #BiH