Članak

TEMA UKRAJINA

Šef Pentagona prvi put telefonom razgovarao sa ruskim ministrom odbrane

(Patria) - Ruski ministar odbrane Andrei Belousov i njegov američki kolega Lloyd Austin razgovarali su u utorak telefonom o tekućem sukobu u Ukrajini, saopštilo je moskovsko ministarstvo odbrane.

„Ministri su razmijenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine“, navodi se u saopštenju ministarstva, uz napomenu da je razgovor održan „na inicijativu američke strane“, javio je AFP.

„Andrei Belousov je ukazao na opasnost dalje eskalacije situacije u vezi sa tekućim
snabdjevanjem Oružanih snaga Ukrajine američkim oružjem“, nastavlja se.

„Razgovarano je i o drugim pitanjima.“

Pentagon je također izvijestio o razgovoru, navodeći u saopštenju da je Austin „naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine“. U saopštenju se navodi da je to bio prvi Austinov razgovor sa Belousovom, koji je na funkciju imenovan u maju.

Rusija je kritikovala SAD zbog vojne pomoći Ukrajini, a Washington je nedavno dao Kijevu zeleno svjetlo da koristi američko oružje dugog dometa na dijelove Rusije u blizini grada Harkiva.

Kremlj je u ponedjeljak upozorio SAD na „posljedice“ i pozvao njenog ambasadora na razgovor nakon što je Moskva rekla da su u ukrajinskom udaru američkim projektilom na Krim poginule četiri osobe.

#Pentagon #Rusija #Ukrajina #Svijet