Članak

S 41 GLASOM ZA

Crnogorska Skupština usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Hrvatska najavljuje oštar odgovor

U crnogorskom parlamentu večeras je usvojena rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Glasala su 42 poslanika parlamentarne većine, 41 za i jedan protiv.

(Patria) - U crnogorskom parlamentu večeras je usvojena rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Glasala su 42 poslanika parlamentarne većine, 41 za i jedan protiv.



Poslanici opozicije, kako su prethodno najavili, napustili su skupštinsku salu jer nijesu željeli da prisustvuju glasanju.

Opozicija se tokom sjednice saglasila u ocjeni da je nalogodavac rezolucije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te da ona predstavlja politički odgovor kojim se pokušava opravdati glasanje za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN. Upozoravaju da će usvajanje tog dokumenta zaustaviti evropski put Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić nakon glasanja je kazao kako bi volio da na Petrovdan u Crnoj Gori vidi sunarodnike iz Beograda i Banje Luke, odnosno predstavnike državnog vrha Srbije i Republike srpske.

Hrvatska je ranije uputila protestnu notu Crnoj Gori povodom najavljenog usvajanja rezolucije o Jasenovcu koja se u skupštinskoj proceduri nalazi od 17. maja, na prijedlog Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji su podržali poslanici pokreta Evropa sad, Demokrata, SNP-a i partija bivšeg DF-a.

Večernji list piše kako zvanični Zagreb, osim povlačenja ambasadora razmatra i mogućnost da sve koji su podržali rezoluciju proglasi za persone non grata.

Hrvatski zvaničnici u prethodnih mjesec dana više puta su poručivali da bi usvajanje rezolucije moglo rezultirati narušavanjem dobrosusjedskih odnosa, ali i usporavanjem integracionog procesa.

Posljednje upozorenje stiglo je nakon međuvladine konferencije na kojoj je formalizovano dobijanje pozitivnog IBAR-a, kada je državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andrea Metelko Zgombić kazala da se radi o nepotrebnom i neprimjerenom potezu. To bi, kako je dodala značilo da je Crna Gora dozvolila instrumentalizaciju od nekoga spolja, što nije dobra poruka za državu koja želi nastaviti evropskim putem.

Zbog moguće blokade IBAR-a, rasprava o rezoluciji o Jasenovcu manevarski je odložena za kraj juna. Usvajanje na Vidovdan bio je očekivan potez, shodno ranijim najavama Milana Kneževića da bi taj datum bio idealan. Izglasavanje rezolucije o Jasenovcu jedan je od ključnih zahtjeva kojim je Knežević uslovio dalju podršku Demokratske narodne partije Vladi Milojka Spajića.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista nakon sjednice je poručio da odgovornost za štetu koja je danas učinjena evropskoj Crnoj Gori snose isključivo premijer Spajić i njegova politička stranka - pokret Evropa sad.

(N. Kovačević)

#AndrijaMandić #CrnaGora #Hrvatska #Jasenovac #Rezolucija #region