Članak

PROFESOR NA IUS

Muhasilović: Pitanje je smeta li Dodik međunarodnoj zajednici jer mu ona toliko godina krči put, a on postaje sve jači

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović za N1 komentarisao je aktuelne političke odnose u BiH i dao svoje prognoze za naredni period.

(Patria) - Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović za N1 komentarisao je aktuelne političke odnose u BiH i dao svoje prognoze za naredni period.

Na početku se osvrnuo na jučerašnju odluku CIK-a BiH o kažnjavanju određenih političkih partija.

- Pridružujem se onome što je uradio CIK, neke manje stranke nisu se mogle strpiti da započnu s kampanjom.

Vidjeli su da je lako praviti oglase preko umjetne inteligencije, a to su stranke, male stranke poput ove Rame Isaka što su jedva dočekale.

Ovo je potez za pozdravljanje i CIK je morao reagovati. CIK je morao ovakvo nešto uraditi, u suprotnom bi vladala anarhija - ističe Muhasilović.

Kaže da su mnogi političari poput Isaka ili Nešića svjesni da ta retorika pali jer oni ciljaju na konzervativni dio stanovništva.

- Ako uđete dublje u njihov program, vidjet ćete da tu nema neke politike na koju se možete osloniti. U nekim normalnijim vremenima, oni ne bi bili vidljivi i bili bi na marginama politike - poručuje Muhasilović.

Prema njegovim riječima, svima je bilo jasno kakav je Nenad Nešić i prije nego je postao ministar.

- Mi smo znali ko je Nenad Nešić i prije nego što je postao ministar, on je istog dana poslao negativnu poruku i kakvu će politiku voditi onog dana kada je digao tri prsta. Oni spadaju u skup loših kadrovskih rješenja - smatra Muhasilović.

Kada je riječ o cijeloj priči o četvrtom delegatu, ističe da su trenutno sve opcije u igri, s obzirom da dok ne dođe konačna odluka Suda, ukoliko se potvrdi odluka CIK-a, ide se na sistem ždrijebanja.

- Tu su šanse 50-50. Ukoliko dođe do otpadanja četvrtog, SNSD-ovog delegata u Domu naroda, onda može doći do prekompozicije.

Ova Vlada je i bila moguća kroz četvrtog delegata, ali gube tu jednu nogu na tronošcu na kojem sjede.

HDZ je glavni SNSD-ov saveznik na svim nivoima na kojim može biti i mogu ih spasiti - kazao je Muhasilović.

Istakao je još da lider Rs i SNSD-a Milorad Dodik nema kapacitet da se "razdruži".

- Savez SNSD-a i HDZ-a je zasnovan na principima, pogrešnim, ali na principima. Političari vrlo često igraju te igre, ali kurs politike SNSD-a i HDZ-a se preklapa. Oni su na strateškom nivou saveznici, a na dnevnom ne moraju ni biti.

Dodik se ne može razdružiti, nema kapaciteta. Da bi nešto slično uradio, mora imati podršku međunarodne zajednice. Nijedna od tih zemalja nije zainteresovana da ima nezavisnu Republiku srpsku i ne bi je priznala - govori Muhasilović.

Još je poručio da je Dodik u specifičnoj situaciji i da je svjestan kapaciteta.

- Dodik vodi jedan kolosijek politike prema BiH, a to je okupacija institucija BiH. On iznutra slabi BiH i bilo kakvu mogućnost institucija da reaguju na njegove poteze.

Mislim da je Dodik svjestan svojih kapaciteta, ne vjerujem da je razočaran. On je u specifičnoj situaciji, hoda po tankoj špagi. Gura agresivnu politiku s jedne strane, a trpi velike sankcije s druge.

Pitam se da li međunarodnoj zajednici Dodik zaista smeta jer mu toliko godina krče put i on postaje sve jači - zaključio je Muhasilović.

#JahjaMuhasilović #MiloradDodik #BiH