Članak

SJEDNICA

CIK provodi postupak protiv Snage naroda Rame Isaka zbog kršenja Izbornog zakona BiH, kažnjene Naša stranka i NIP

(Patria) - Centralna izborna komisija pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog objavljivanja promotivnog video spota na čijem je čelu Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

CIK je kaznila Našu stranku Narod i Pravdu zbog preuranjene izborne kampanje.

Prema odluci CIK-a, Naša stranka je na FB promovirala digitalizaciju i ukidanje CIPS-a, ali i politički program svoje partije i objave Nermina Deljkića.

"Smatramo da je vodila preuranjenu kampanju te je prijedlog da se Naša stranka kazni sa 3.000 KM. Istovremeno, naređeno joj je da sa Facebooka ukloni sve sporne odredbe, kao i kandidat te partije Nermin Deljkić da ukloni spornu objavu, te da sve pristalice i kandidate ove stranke da obavijesti da su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja izborne kampanje", prijedlog je službe.

"Dokazano je da se radilo o promociji stranke uz promociju loga stranke na različitim društvenim mrežama", kazala je Hadžiabdić.

Narod i Pravda kažnjen je jer njen kandidat Emir Galijašević iz OV Tešanj na društvenim mrežama vodio pruranjenu kampanju, objavljivao svoju kandidaturu, a NiP dijeli njegove objave, a koje predstavljaju promociju Galijaševića ali i stranke čija je kandidatura već ovjerena.

Zbog toga je NiP kažnjen sa 3.000 KM.

"Ovdje očigledno imamo na sceni masovnu zloupotrebu društvenih mreža i online medija i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje i promoviranja programa političkih stranaka. CIK pokušava da spriječi promoviranje prije zvanične izborne kampanje", kazala je Hadžiabdić.

CIK je odbio prigovore Pokreta demokratske akcije (PDA) koji smatra da je aktuelni načelnik Banovića Bego Gutić u preuranjenoj kampanji. S druge strane, prihvatio je da se uvaže tri žalbe PDA protiv odluke Općinske izborne komisije Banovići i sve vratio na ponovno postupanje.


#CIK #Našastranka #NiP #BiH