Članak

PORAŽAVAJUĆI PODACI

Ford gubi oko 100.000 dolara po svakom prodanom električnom automobilu

Iako je prvi kvartal okončao s dobiti, u Fordu ne mogu biti zadovoljni poslovanjem odjela proizvodnje električnih automobila.

(Patria) - Iako je prvi kvartal okončao s dobiti, u Fordu ne mogu biti zadovoljni poslovanjem odjela proizvodnje električnih automobila, prenosi Index.hr.

Ford je prvi kvartal zaključio s dobiti od 1,3 milijarde dolara. Odjel Model e, zadužen za proizvodnju električnih automobila, ostvario je daleko poražavajući rezultat.

Prema Bloombergu, njihov gubitak je poništio cjelokupnu dobit kompanije s gubitkom od nevjerovatnih 100.000 dolara po svakom prodanom primjerku.

Ironično, prodaja električnih Fordova je u porastu, a u prva tri mjeseca marka je povećala prodaju za 86 posto. Ukupno su prodali 20.223 primjerka modela Mach-E, F-150 Lightning i E-Transit.

I dalje se tu radi o mizernoj prodaji pa je tako svaki model pogonjen klasičnim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem imao bolju prodaju od cjelokupne prodaje električnih modela.

Primjera radi, najprodavaniji električni model je Mach-E s prodajom od 9.589 primjeraka, dok je najprodavaniji klasični model, F-serija, dosegnuo prodaju od čak 152.943 primjerka.

Ford je već usporio proizvodnju električnih modela kao odgovor na smanjenje potražnje za takvim vozilima.

Bloomberg izvještava da kompanija smanjuje narudžbe dobavljačima baterija i traži druge načine za nadoknadu finansijskih gubitaka svoje grupe Model e.

Recimo i to da je Ford Pro, odjel prodaje komercijalnih vozila, ostvario dobit od tri milijarde dolara.

Ford Blue, maloprodajna grupacija za modele s motornim pogonom i hibridne modele, također je zabilježio pozitivan rezultat od 900 miliona dolara.

#Ford #Ekonomija #električniautomobili