Članak

TURNING TORSO

Stanari zakrivljenog futurističkog nebodera u Malmeu griju se na vlastiti otpad

Prije desetak godina, Malme je od industrijskog grada počeo dobijati konture urbanog centra kojem ne nedostaje sadržaja, događanja i zabave.

(Patria) - Prije desetak godina, Malme je od industrijskog grada počeo dobijati konture urbanog centra kojem ne nedostaje sadržaja, događanja i zabave.

Još jednom je to dokazao i ovogodišnji Izbor za pjesmu Eurovizije - Eurosong 2024, piše Punkufer.

Kruna renesanse grada na zapadu Švedske bila je izgradnja zakrivljene futurističke zgrade, prvog samoodrživog nebodera takve vrste na svijetu.

Kada je otvorio svoja vrata 2005., zakrivljeni Turning torso sa svojih 190 metara bio je najviši neboder u Skandinaviji, najviša stambena zgrada u EU te druga po visini u Evropi.

Španskog arhitektu Santiaga Calatravu nadahnula je mramorna skulptura zaokrenutog torza koja je i poslužila kao inspiracija za ime nebodera.

Zgrada od 57 spratova podijeljena je u devet dijelova koji se zakreću u visinu.


Pentagonalni spratovi kruže oko okomitog jezgra, oblikovanog poput betonske cijevi, koju podupire čelični okvir.

Kičma nebodera savija se za 90 stepeni od prizemlja do vrha.

Dio prostora odlazi na uredske prostorije, a ostalo na 147 luksuznih stanova - od jednog do najviše pet na svakom spratu.

Turning torso je jedan od pionira samoodržive arhitekture, zbog čega je i svojevremeno zaslužio priznanja struke.

Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, ali i organskog otpada koji stanari odlažu na za to predviđeno mjesto.

Neboder se sam pobrine za čak sto posto toplotne energije koju stanari koriste za grijanje.

Svi sigurnosni sistemi imaju rezervno napajanje, uključujući liftove i rasvjetu, a s obzirom na dvostruki vodoopskrbni sistem, teško je moguće da neko ostane bez vode, taman kada se treba istuširati i krenuti na posao.

#malme #Švedska #zanimljivosti #magazin1 #Turizam