Članak

OPĆINA ILIDŽA

Načelnik Muzur ugostio federalnog ministra Dizdara, dogovorena konkretna saradnja

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Općinu Ilidža, gdje je održao sastanak s načelnikom Nerminom Muzurom.

(Patria) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Općinu Ilidža, gdje je održao sastanak s načelnikom Nerminom Muzurom.

Brojni projekti koje Općina Ilidža realizuje zanimljivi su i višim nivoima vlasti, što je jasan dokaz da dobar, predan i kvalitetan rad u proteklim godinama nije prošao nezapaženo, naglašeno je na početku sastanka.

- Osim što smo na području naše lokalne zajednice implementirali i realizovali nekoliko velikih kapitalnih projekata, nismo zaboravili, niti ćemo zaboraviti na naše ljude koji žive u manjem bh. entitetu - kazao je načelnik Muzur.



S obzirom da je humanitarno, zdravstveno i psihosocijalno zbrinjavanje povratnika jedan od strateških ciljeva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resorni ministar nije krio zadovoljstvo zbog informacija s kojima ga je upoznao načelnik Muzur.

- Nastojali smo biti podrška povratnicima u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Čajniču, Rudom, Kijevu ali i drugim lokalnim zajednicama u oba bh. entiteta - rekao je načelnik Općine Ilidža.

Resorni ministar upoznat je sa strukturom stanovništva na području Ilidže, zbog čega je najavio da će se saradnja intenzivirati u narednom periodu.

- Općina Ilidža je mjesto gdje je značajan broj porodica iz povratničkih sredina i cijeli teritorij ove lokalne zajednice je povratnički. Ministarstvo će zajedno s Općinom odrediti prioritetne projekte koje će sufinansirati u narednom periodu. Dobra saradnja ove dvije institucije će se nastaviti i intenzivirati - kazao je Dizdar.

Pored podrške drugim lokalnim zajednicama u našoj zemlji, Općina Ilidža je ostvarila i prekograničnu saradnju s opštinom Sjenica, gdje je i pomogla u realizaciji nekoliko projekta, a dobre veze održava i sa Unijom Bošnjaka dijaspore.



Ministru Dizdaru je bilo posebno drago zbog uspostavljene prekogranične saradnje jer je ministarstvo kojim rukovodi formalno-pravno nadležno i za saradnju s dijasporom.

- Drago mi je da smo dogovorili jasne korake za konkretnu saradnju resornog ministarstva i Općine - poručio je načelnik Muzur, koji se i ovom prilikom ministru Dizdaru zahvalio na posjeti Općini Ilidža.

#NerminMuzur #Ilidža #OpćinaIlidža #NerinDizdar #ministar #politika #BiH