Članak

PODRŠKU PRUŽILI RUSIJA, EU I SAUDIJA

Lociran helikopter iranskog predsjednika Raeisija, spasioci komunicirali sa članovima posade

(Patria) - Zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansouri rekao je da su dva člana pratnje predsjednika Ebrahima Raisija kontaktirala spasilačke timove, a to pokazuje da zračni incident u kojem je učestvovao njihov helikopter nije bio težak.

Mansouri je u nedjelju rekao da su helikopter predsjednika Raisija i još dva helikoptera bili na putu za grad Tabriz nakon što su predsjednik i njegov azerbejdžanski kolega otvorili branu Qiz Qalasi na granici između dvije zemlje.

Pola sata nakon njihovog leta, Raisijev helikopter je izgubio kontakt sa druga dva helikoptera, što ih je navelo da pretražuju područje, rekao je Mansouri i dodao da su dva člana predsjednikove pratnje kontaktirala spasilačke timove, što pokazuje da incident nije bio težak.

Još jedna obećavajuća stvar je to što je Ministarstvo komunikacija uspjelo utvrditi lokaciju nesreće u krugu od dva kilometra, dodao je.

Spasioci su pronašli helikopter iranskog predsjednika Ebrahima Raiisija, javila je iranska državna televizija.

Za sada nema informacija o stanju Raeisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana, koji je takođe bio s njim.

Pomoć Iranu u akciji potrage i spašavanja u međuvremenu su ponudile Rusija i Saudijska Arabija, a Evropska unija je saopštila da je aktivirala satelitski sistem Kopernik da bi pomogla u potrazi za helikopterom.

Podsjetimo, ranije danas srušio se jedan od tri helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

#EbrahimRaisi #EvropskaUnija #Kopernik #MinistarstvoKomunikacija #MohsenMansouri #QizQalasi #Rusija #SaudijskaArabija #SpasilačkiTimovi #Tabriz #Svijet