Članak

DILEME U KLUBU PDA

Hoće li umjesto Kenana Uzunovića u rukovodstvo Predstavničkog doma biti imenovan Arnel Isak?

Osim promjene na čelu, parlamentarna većina planirala je i zamjenu Edine Gabele, dopredsjedavajuće Predsjedavajućeg doma iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 28. maj, osim promjene na čelu doma, planirana je izmjena još jednog člana rukovodstva. Javnost već dugo iščekuje smjenu predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić i imenovanje njenog nasljednika. To će biti njen stranački kolega iz Naše stranke Dragan Mioković. Ovu promjenu do sada su blokirali kadrovi HDZ-a, jer im je odgovaralo da dopredsjedavajući Mladen Bošković vodi sjednice do planiranog imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Osim promjene na čelu, parlamentarna većina planirala je i zamjenu Edine Gabele, dopredsjedavajuće Predsjedavajućeg doma iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Još 29. augusta je Klub Pokreta demokratske aktivnosti podnio inicijativu da umjesto Gabele u rukovodstvo Predstavničkog doma bude izabran Kenan Uzunović.Međutim, upravo zbog HDZ-ovih igara i blokade procesa promjene u rukovodstvu od tada je prošlo sedam mjeseci i legalnost inicijative Kluba PDA je pod upitnikom. Jer, predloženi Uzunović više nije član Kluba PDA. U tom klubu ostali su Elzina Pirić, Sandi Salkić i Arnel Isak.

Podsjećamo, Uzunović je Klub PDA napustio krajem aprila i sada je upitna validnost prijedloga tog kluba od prije sedam mjeseci. Upitno je i do sada nije bila praksa da se u rukovodstvo Predstavničkog doma FBiH biraju kandidati koje ne predlaže njihov klub. Jer, besmisleno bi bilo da recimo Uzunović bude izabran na prijedlog Kluba čiji nije član ili bilo koji zastupnik SDA kojeg predloži HDZ. Jasno je dakle da Uzunovićev izbor ne bi trebao biti razmatran na sjednici za devet dana, jer on je sada nezavisni zastupnik bez kluba.

S druge strane, mimo prakse pa i nekorektno bi bilo da Uzunović bude izabran u ime kluba koji ima još tri člana. Naročito se to odnosi na Arnela Isaka koji je ostao u Klubu PDA a od ranije figurira kao kandidat za rukovodstvo predstavničkog doma.

Isak ima stranku iza sebe, član je jednog od parlamentarnih Klubova i upitno je koliko je ispravno i pokušati birati Uzunovića po prijedlogu koji nije validan iz Kluba kojem ne pripada.

Dakle, iako postoji prijedlog da Uzunović bude u rukovodstvu Predstavničkog doma, nepoznanica je hoće li on i ostati prijedlog. Odnosno, pitanje je hoće li doći novi prijedlog iz Kluba PDA da Isak bude kandidat za rukovodstvo.

Ne treba zaboraviti da je Isak i bio primarni prijedlog Kluba PDA za dopredsjedavajućeg rukovodstva Predstavničkgo doma FBiH. Informacija o tome objavljena je 1. juna, kada su iz Kluba PDA tražili da Isak uđe u rukovodstvo umjesto Gabele jer kako su naveli "u rukovodstvu Predstavničkog doma nema Bošnjaka".

Tom prijedlogu prethodio je sastanak ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka (otac Arnela Isaka) i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je i lider stranke parlamentarne većine Narod i pravda. Arnel Isak je prisustvovao ovom sastanku.

Ipak, Isak je 28. augusta donio odluku da odustane od kandidature za rukovodstvo Predstavničkog doma. Tada je predložio kolegu iz Kluba PDA Kenana Uzunovića, no u međuvremenu situacija se promijenila pa Isak i Uzunović više nisu i istom "klupskom" dresu.

Nije zanemariva ni činjenica da je Uzunović prilikom napuštanja Kluba PDA javno pokazao nezadovoljstvo te kao razlog naveo nezadovoljstvo komunikacijom predsjednice Kluba Elzine Pirić sa članovima. Uzunović se tako direktno zamjerio Klubu u kojem je donedavno bio, pa će biti zanimljivo hoće li taj klub ostati kod prijedloga da se imenuje u rukovodstvo Parlamenta FBiH.

Ne treba zaboraviti ni da se početkom oktobra prošle godine pojavila informacija da se Uzunović sprema napustiti parlamentarnu većinu u kojoj je upravo uz Isaka bio ključna ruka u izboru nametnute Vlade FBiH.

Zbog toga se postavlja pitanje hoće li umjesto Uzunovića za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH biti predložen Arnel Isak?

#ArnelIsak #DraganMioković #EdinaGabele #ElzinaPirić #KenanUzunović #KlubPDA #MarinaVukoje #MirjanaMarinkovićLepić #MladenBošković #PredstavničkiDoma #RasimBelko #SandiSalkić #Trojka #izdvojeno #BiH