Članak

OO SDP NOVI GRAD

Iz SDP-a isključena tri člana jer su govorili o utjecaju Damira Hadžića u partiji i tražili odgovornost Vojina Mijatovića

Baltić krajnje lijevo sa Karić i Štetom (Foto: SDP)

Općinski odbor SDP BiH Novi Grad na čijem je čelu Abel Baltić iz svog članstva isključio je Samira Čajića, Nermina Alihodžića i Jasmina Idrizovića zbog javnih istupa o dešavanjima u ovom odboru.

Sjednica Općinskog odbora SDP BiH Novi Grad održana je 6. marta na kojoj je naloženo Predsjedništvu OO SDP BiH Novi Grad da pokrenu proceduru brisanja iz članstva. Sjednica Predsjedništva je održana 17. aprila na kojoj je donesena odluka o isključivanju ova tri člana SDP BiH, a što je Općinski odbor proveo 22. aprila.

U obrazloženju odluke koje je Patria imala na uvid, navodi se da su ovi članovi u proteklom periodu svojim djelovanjem i medijskim istupima nanijeli štetu SDP-u.

U odluci se Općinski odbor SDP poziva na medijski istup ove trojice članova od 29.09.2023. godine kojim su „doveli u zabludu članove SDP-a“.

Također, Alihodžiću se zamjera i izjava od 3. marta 2024. godine kao predstavnika 27 članova Općinskog odbora Novi Grad koji su podnijeli ostavke koje niko nikad nije ni razmatrao.

Također, grijeh Nermina Alihodžića je što je ispred ove grupe poslao dopis medijima kojim se traži disciplinska odgovornost Vojina Mijatovića, a čime „nanose štetu OO SDP Novi Grad i OO SDP Banja Luka“.

„Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da je isti doprinio širenju netrpeljivosti i potencijalne mržnje među članovima SDP BiH“, navodi se u odluci koju potpisuje v.d. predsjednika OO SDP Novi Grad Abel Baltić.

Iako je u samoj odluci navedeno da član može u roku od 30 dana izjaviti žalbu Statutarnom odboru SDP BiH, to neće biti moguće. Statutarni odbor SDP BiH ne postoji jer nedostaje nekoliko članova koje predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nikada nije imenovao.

Nakon što je Općinski odbor SDP BiH Novi Grad preuzeo Abel Baltić, proširio se utjecaj nekadašnjeg SDP-ovca Damira Hadžića na ovaj odbor te se odluke donose po njegovim željama. Supruga Damira Hadžića je član OO SDP Novi Grad Sarajevo.

Grupa od 27 članova javno je isticala da procesima upravlja Damir Hadžić, te je riječ o klasičnom revanšizmu. No, s obzirom na sva dešavanja u i oko ovog odbora, veliki broj članova SDP Novi Grad nije saglasan s odlukama novog predsjednika Abela Baltića, a što će se odraziti i na pripreme za lokalne izbore. Baltić ne uživa povjerenje kakvo je imao sada već bivši predsjednik ovog odbora Mahir Delić.

Pod njegovim vodstvom konsolidovao se ovaj odbor te je u KS donio veliki broj glasova SDP-u.

Dio odluke o isključenju Nermina Alihodžića


Nakon što je Abel Baltić podnio ostavku na mjesto direktora JU Dom zdravlja KS jer mu nije usvojen izvještaj o radu za 2023. godinu, a za koji nisu glasali ni zastupnici SDP BiH u Skupštini KS, on je postao predsjednik OO SDP Novi Grad.

Na brojne dopise grupe nezadovoljnih SDP-ovaca viši organi partije, a ni sam predsjednik Nermin Nikšić, nikada nisu odgovorili.

S druge strane, ni organi SDP BiH ne funkcionišu već duži period. Tako je posljednja sjednica Predsjedništva održana u februaru, dok je nova zakazana za 20. maj.

Sjednice Glavnog odbora se ne održavaju mjesecima, a posljednja je bila u aprilu 2023. godine.
Za izborne rezultate općinskih odbora neće biti odgovorni pojedinci koji se isključuju iz stranke zbog prava na slobodu mišljenja, koja je u SDP-u očito zabranjena, već nerad i pogrešni potezi onih koji su dobili priliku da vode procese.

Isključenje ova tri člana SDP BiH je poruka svima onima koji se usude govoriti javno i upozoriti na nestatutarno ponašanje.

Bilo je još primjera javnih istupa članova SDP BiH o problemima unutar stranke, kao što su Irfan Čengić, Zukan Helez, Damir Mašić pa njih niko nije isključio iz članstva.

No, pitanje je zašto je u Općinskom odboru Novi Grad toliko jak utjecaj Damira Hadžića da može praviti listu nepodobnih članova, a da rukovodstvo SDP-a o tome šuti.

(A. Vrabac)

#AbelBaltić #DamirHadžić #isključenje #NerminNikšić #NoviGrad #SDP #BiH